IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени отрекоха съществуването на "гей ген"

30 август 2019 14 30

Направеното проучване е най-голямото досега

Снимка: Pixabay

От години учени се опитват да разберат отговора на въпроса "Има ли ген, който определя хората като хомосексуални?". Досега хората смятаха, че привличането към хора от същия пол е някакъв вид генна мутация, която определя сексуалността още преди раждането.

Сега, най-голямот проучване по тази тема доказва, че всъщност това не е така. Учените са установили, че има гени, които са отговорни за сексуалното поведение, но няма специфичен ген на хомосексуалността. В изследването е била включена генетиката на почти половин милион души, които са признали дали са имали сескуално преживяване с човек от същия пол. 

ген

Учените са анализирали отговорите на участниците и са извършили проучвания в генома на повече от 450 хил. души. Те са открили пет генетични варианта, които са значително свързани с еднополовото сексуално поведение.

Бен Найл, който е професор по аналитична и транслационна генетика и е участвал в изследването, сподлея, че гените са доста малка част от това, което определя хомосексуалността. "Няма един специфичен ген, който да определя хомосексуалността и няма да го намерите, дори да го търсите чрез генетични тестове", признава той пред BBC. 

ген

"Установихме, че генетиката на човек е много сложна, но със сигурност няма една определена генетична детерминанта, която понякога в медиите е наричана "гей ген"", допълват експертите. 

От световната организация GLAAD, която се бори за равенство и повече права за ЛГБТИ общостността, споделят, че това проучване доказва, че хомосексуалността не се определя от генетичните фактори. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари