IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият бариерен риф официално е под заплаха

3 септември 2019 14 50

Причината е в повишаването на температурите

Снимка: Reuters

Големият бариерен риф е най-голямата в света ситема от коралови рифове и острови. Съставен е от над 2900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море.

Големият бариерен риф е най-голямата отделна структура на Земята, съставен от живи организми. Той може да се види с просто око от Космоса и през 1981 година влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Обявен е за едно от Седемте природни чудеса на света. 

Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Те обаче се оказват под голяма заплаха заради повишаването на водната температура, която е в следствие на глобалното затопляне. Според изследване от 2012 година, рифът е загубил повече от половината от своята коралова покривка, а през 2016-а е уставено, че обезцветяването е обхванало значителни области от северните части на рифа. 

риф

Снимка: Reuters

Сега, нов доклад, показва, че Големият бариерен риф официално е под огромна заплаха от изчезване. Повишаването на водната температура си остава най-голямата опасност за природното наследство. То причинява повреждане на коралите или тяхното пълно изчезване. Заради това от ЮНЕСКО обмислят варианта да поставят Големия бариерен риф в списъска на застрашени обекти.

Докладът е дело на властите в Австралия, които правят подобни изчисления на всеки пет години. За съжаление, с напредването на годините, прогнозите се влошават. През 2009 година рифът е бил обявен като "на кръстопът между положително и добро бъдеще". 10 години по-късно обаче всичко е съвсем различно и сега състоянието на природното наследство е "силно влошено и Австралия трябва да помисли за сериозна промяна", се казва в доклада.

риф

Снимка: Reuters

Въпреки, че някои части от рифа все още са в добро здраве, то глобалното затопляне унищожава цели хабитати на водните обитатели. "Заплахите за рифа са много и дори се повишават", се обяснява в доклада. "Времето, в което трябва да се погрижим за бъдещето, е сега". Според учени, коралите са намалели с 89%, благодарение на процес, наречен "избелване". 

Това е загуба на цвят, която се получава при нарушаване на симбиотичната система, съществуваща между коралите и водораслите. Водораслите са оцветени, а увреждането им кара коралите да изглеждат бели, откъдето идва и името на феномена.

риф

Снимка: Reuters

След публикуването на доклада, много от природозащитните организации започнаха да приканват властите в Австралия за по-строги мерки в опазването на Големия бариерен риф. "Можем да обърнем този процес, но само, ако министър-председателят е загрижен достатъчно, за да накара правителството да вземе мерки", споделя Имоджен Зетховен.

Тя добавя, че човечеството е имало 10 години предупреждения, като това вече е третият доклад, който излиза с негативни резултати. Засега рифът е защитен от Моркия парк на Големия бариерен риф, който ограничава въздействието на човешките дейности като риболов и туризъм. 

Според директора на Морския парк, въпреки лошите прогнози и влошеното състояние на рифа, обществото все още има време да обърне процеса. "С правилните решения на местно ниво и навременната борба с глобалното затопляне, всичко може да се оправи", твърди Дейвид Уаченфелд.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари