IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Истина или мит? 8 стереотипа за французойките

20 септември 2019 14 30

Студени ли са, обичат ли наистина виното...

Софи Марсо. Снимка: Getty Images

И без да сте обсебени от френската култура, сигурно десетки пъти сте чели, че Париж е най-романтичният град в света, французите са галантни и добри в леглото, а жените са стройни, стилни и рядко се нуждаят от диети.

Дали обаче повечето от тези стереотипи имат общо с реалността? Нека видим част от тях.

Френските жени никога не дебелеят

Въпреки изобилието от сладкарници с примамливи витрини, повечето френски жени поддържат форма – подобно мнение може да се чуе дори от тези, които са били в Париж. Писателят Пъри Мари Итуел счита това за заблуда. Разбира се, затлъстяването във Франция не е толкова драматично, колкото в Америка. „По правило чужденците посещават места като Париж и разглеждат най-престижните и модерни части на града – и затова се връщат с впечатлението, че всички французойки са стройни“, казва Итуел. В други региони на Франция обаче има тревожни статистики. Например в региона Нор Па де Кале 20,5% от хората са с наднормено тегло и затлъстяване – с 6% по-високо от средното за страната.

Заключение: Мит

Френските жени предпочитат вино

Френските вина са ценени по целия свят и за изненада на много туристи изобщо не са скъпи. Добра бутилка вино може да се закупи и за 10 евро, което дори в България е труднопостижимо. Между другото, някои видове бутилирана вода в супермаркетите може да струват повече от бутилка вино. Затова френските жени много често избират чаша вино към своя обяд. Ако отидете на гости на френско семейство, със сигурност ще ви предложат вино.

Заключение: Вярно

Френските жени са студени

Итуел се съгласява, че понякога жените се държат много студено с чужденците в Париж, особено ако се обърнете към тях с въпрос на улицата. Според писателя обаче това не е, защото те са груби по природа – най-вероятно бързат и нямат време за любезност. Разбира се, по парижанките не могат да се съдят всички французойки. „Хората в провинциите са много дружелюбни“, казва Итуел. Писателят акцентира и върху факта, че демонсрираната студенина е заложена в гена. „Французите, заедно с руснаците и германците, са „студени“ отвън. Рядко се усмихват на непознати, не са склонни да влизат в разговори и на пръв поглед могат да изглеждат недружелюбни и дори агресивни. Ако обаче успеете да пробиете тяхната външна обвивка, те могат да ви станат верни приятели и да започнат да се отнасят с вас като с членове на семейството“, твърди Итуел.

Заключение: Мит

Френските жени ядат много сирене

Достатъчно е да отидете до всеки френски супермаркет, за да разберете колко много хората от тази страна обичат сирената. Този млечен продукт има около 300 разновидности във Франция и е неразделна част от френското меню. Дори в детските градини сиренето често се дава на децата по време на хранене – около 3-4 пъти седмично. Накратко, любовта към сиренето започва още от детството и няма нищо чудно, че в зряла възраст французите остават големи почитатели на този млечен продукт.

Заключение: Вярно

Френските жени не премахват окосмяването по тялото

Противно на остарелите стереотипи, французойките не задържат окосмяване по тялото. „Това е старо клише, което, разбира се, не е вярно днес, коментира Мари Итуел. – Той се появи поради факта, че навикът за бръснене се разпространи много по-късно в Европа, отколкото в Америка“ Различни феминистки акции може и да имат определен успех, но скорошно проучване показа, че 75% от младите френски жени се епилират, а почти 80% от анкетираните са категорично против движението на „небръснати подмишници“. Независимо, че се подкрепя от холивудски диви като Мадона, Лили Алън и Майли Сайръс.

Заключение: Мит

Френските жени винаги се обличат с вкус

Париж е известен с великолепните си бутици, така че френските жени в този смисъл имат голям късмет.

„Чужденците, които посещават най-модерните райони на градове като Париж, се завръщат с идеята, че всички френски жени са елегантни, въпреки че това не е задължително вярно“, казва Итуел. Разбира се, повечето парижани се отнасят сериозно към стила си и подбора на тоалети. Според нея те се опитват да следват комбинацията от елементи на облеклото и следват правилото: три цвята (или по-малко) в едно облекло. Въпреки това, както в случая на стереотипа „Френските жени никога не дебелеят“, не може да се каже, че французойките от цялата страна се обличат перфектно.

„Стереотипът, че всички френски жени се обличат като топмодели от модни списания, е смешен“, споделя своите впечатления американката Ани Андре, която се премести във Франция през 2011 г. – Аз живея в малко градче близо до Средиземно море и хората се обличат тук почти по същия начин, както в САЩ и Канада. С една малка разлика – французойките много залагат на шала като моден аксесоар“. С други думи, не всички френски жени се обличат като парижанки.

Заключение: Мит

Френските жени не спазват диета

Въпреки популярността на боди позитивизма по целия свят, много жени все още се стремят към традиционните стандарти за красота. Живеещите в големи градове като Ню Йорк, Москва, Париж, са подложени дори на социален натиск.

Французойките са по-малко склонни да се подлагат на изтощителни диети, както правят американките, твърди Итуел. Въпреки това, те винаги се грижат за фигурата си и се опитват да поддържат добра форма. Именно френски е изразът, че „човек трябва да страда, за да бъде красив“. Според Итуел това обикновено предполага балансирана диета и умереност в хранителните навици.

Заключение: Мит

Френските жени винаги ще предпочетат семейството пред кариерата

Този стереотип е просто остарял. „Много френски жени се връщат на работа три месеца след раждането и френското правителство наистина насърчава това“, казва Итуел. По този начин комбинират грижата за бебето и кариерата си, като представяйки съвременния тип жена, която се стреми към самоизпълнение в няколко области едновременно.

Заключение: Мит

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари