IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви въпроси да задавате на интервю за работа?

4 октомври 2019 14 30

Питайте, това създава добро впечатление

Снимка: Pexels

Когато сте на интервю за работа, получавате всякакви въпроси, за да може отсрещната страна да задоволи любопитството си и да прецени дали сте подходящи за позицията. Често обаче вие самите, в старанието си да се представите по най-добрия начин, забравяте да питате неща, които са важни и могат да ви помогнат да „заковете“ интервюто. Например:

Как минава един работен ден на вашия екип (ако мениджърът е част от интервюто)

Този въпрос е чудесен начин да разчупите леда, ако се налага. Освен това ще ви даде идея каква е културата и работната динамика в екипа.

Какви са очакванията ви към мен в първите 6 месеца

Питайки това, ще разберете какво се очаква от вас да постигнете в пробния период и само за себе си да видите с кое ще се справите по-лесно и кое ще изисква повече усилия и евентуално обучение/помощ.

Опитайте се да разберете колко ще е новата информация, която трябва да научите и дали ще има човек, който да ви помогне да влезете в час и да ви насочва през този период.

Какви са най-големите предизвикателства пред тази позиция

Това е информация, която няма да намерите в обявата за работа. Но тя е доста важна, за да можете да прецените дали сте готови за тях.

Имайте предвид, че въпросът е леко провокативен и има възможност да не получите акуратен и детайлен отговор. Но ако самият мениджър се почувства леко смутен, ще разберете, че ви спестява нещо.

Какво ви харесва от работата ви тук

Този въпрос вероятно ще изненада човека срещу вас… позитивно. Ако интервюиращият моментално започне да разказва какво му допада в компанията, значи е искрен и се наслаждава на работата си. Ако изпитва затруднения или говори прекалено общо, това е червен флаг.

Каква е културата на компанията

Отговорът на този въпрос ще ви помогне да разберете и културата на цялата организация – дали е йерархически ориентирана или по-либерална; по-динамична или по-спокойна. Всяка култура си има своите плюсове и минуси и просто трябва да се ориентирате дали ще се впишете в нея.

Какво се случи с предишния човек на тази позиция

По-добре задайте този въпрос, когато разговорът е към края си. Разберете причината да се търси човек за позицията, тъй като това ще ви даде някаква идея дали вие ще се задържите в компанията. Задайте го максимално дружелюбно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари