IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотограф отнема телефоните на клиентите си

6 октомври 2019 15 00

Ерик Пикерсгил показва колко всъщност е самотен днешният човек

Снимка: Instagram

Removed на телефоните. Така може да се опише последният проект на американският фотограф Ерик Пикерсгил. Той се насочва към заснемане на хора, които просто си седят или лежат удобно вкъщи, пазаруват или са на кафе с приятели. Снимките – черно-бели и напълно обикновени.

Звучи банално, нали? Е, не бързайте със заключенията. Интересното при г-н Пикерсгил е, че той премахва телефоните и други електронни устройства от ръцете на своите персонажи. Така ги оставя в един свят, където те са забили поглед в празното пространство, отдалечени са от близките си и мълчаливо съществуват в реалността.

Идеята за проекта идва от една съвсем обикновена сцена от ежедневието. Докато пие кафе в града, фотографът започва да се оглежда около себе си и забелязва едно и също – хората са седнали заедно, но всъщност всеки един е в своя малък свят. Телефонът е в ръката, а диалог между присъстващите няма. 

Всичко се случва индивидуално и дори цели семейства не си обръщат внимание с часове. Тогава на Пикерсгил му хрумва идеята да покаже на хората как ще изглеждат, ако малките джаджи не са навлезли толкова много в живота ни. Той не поставя персонажите си в розова реалност или в свят, където всичко е наред.

Той чисто и просто премахва телефоните и другите електронни устройства. Проектът му се казва Removed, което в превод означава „премахвам“ и публикува снимките в профила си в социалната мрежа Instagram. 

Резултатът е едновременно забавен и тъжен. Пикерсгил успява да пресъздаде реалността, която ни очаква след няколко години, а именно – по-добра интернет връзка, но никакви човешки отношения. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари