IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бебе костенурка беше намерено със 104 парчета пластмаса

7 октомври 2019 17 40

Животното е било изхвърлено на брега във Флорида

Снимка: iStock

Замърсяването с пластмаса започва да става все по-опасно. В четвъртък, фейсбук профилът на националния център Gumbo Limbo публикува снимка, на която се вижда как бебе костенурка лежи до голямо количество пластмасови парчета.

Екипът на центъра намира малкото животно изхвърлено на брега във Флорида и веднага се опитва да спаси живота му. За съжаление, само няколко минути след като е намерено, бебето костенурка умира, а причината за смъртта му са 104-те пластмасови отпадъка, намерени в стомаха му.

„Беше слабо и изтощено. Виждаше се с просто око, че не се чувства добре“, казва пред CNN Емили Мировски, която работи като рехабилитатор на морски костенурки в центъра Gumbo Limbo. След като прави аутопсията, Емили забелязва, че в корема на костенурката се намират всякакви пластмасови отпадъци – от балони до етикети на бутилки.

„Наистина беше ужасяващо. Но е нещо, което ние виждаме в продължение на няколко години и сега хората също могат да видят за какво става въпрос. Надяваме се тази снимка да им повлияе“, добавя Емили.

Точно заради замърсяването с пластмаса, центърът е поставил аквариум пред сградата си, където хората могат да оставят намерените костенурки. След това екипът се грижи за тяхното възстановяване, ако това е възможно. И някои от тях имат късмет, но повечето загиват.

Според Мировски, много от изхвърлените костенурки, които са оставени в центъра, са докарани мъртви, защото са погълнали голямо количество пластмаса. „Проблемът е, че цялата пластмаса в океаните се озовава в организма на водните обитатели. Някои от парчетата се залепват за морските водорасли и бебетата костенурки ги мислят за храна“, казва Емили пред CNN.

костенурка

Снимка: iStock

Когато погълнат пластмаса, костенурките смятат, че са се нахранили и по този начин не приемат повече храна. Това се отразява сериозно на здравословното им състояние, тъй като бебетата не получават достатъчно хранителни съставки, нужни за развитието им.

Когато намерените костенурки са оставени в центъра, те вече са много изтощени и отпаднали. „Даваме им малко количество течности всеки ден, за да ги хидратираме. След това се надяваме да изхвърлят пластмасата и да си върнат апетита“.

Мировски допълва, че проблемът няма да се реши докато хората не спрат да купуват пластмасови бутилки и да ги изхвърлят безразборно.

„Трябва да намалим използването на пластмаса възможно най-много. Не говоря за рециклиране, а да я елиминираме от ежедневието си напълно. Всяко парче пластмаса, което някога е произведено, все още е някъде там. Никога не изчезва, просто се разпада на по-малки парчета“, казва Емили.

Проучване показва: Поглъщаме по 5 грама пластмаса на ден

От Малдивите: Диляна Попова иска плажове без пластмаса

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари