IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неврохирург намалява заплатата си, за да оперира безплатно

16 ноември 2019 12 00

Д-р Олавале Сюлейман учи в България и практикува на два континента

Снимка: Instagram

Представете си да сте завеждащ неврохирург в Ню Орлиънс и в същото време да прекарвате 12 дни на месец в Нигерия, за да оперирате и там. Звучи доста натоварено, но това е историята на д-р Олавале Сюлейман. Той е на 49 години и е професор по неврохирургия и гръбначни операции. Завежда отделението по неврохирургия и гръбначен център в Ню Орлиънс.

Ако това ви звучи достатъчно, то д-р Сюлейман не смята така. Освен че е начело на едно от най-трудните отделения в щата, той прекарва 12 дни от месеца в родната си Нигерия, за да оперира пациенти там. Понякога го прави безплатно.

Олалаве Сюлейман е роден в Лагос – най-големият град в Нигерия. Споделя, че мотивите, които се крият зад безплатните операции, идват от собственото му детство. „Аз съм едно от 10 деца. С братята и сестрите ми споделяхме една стая и често се налагаше да спим по пода“, казва той пред CNN.

Родителите му не могат да си позволят образованието на Сюлейман, но на 19 години той получава стипендия и идва да учи в България. Шансът му се усмихва чрез обществена програма, която се стреми да подобри живота в Нигерия. 

Сюлейман споделя, че стипендията е отворила много врати пред него и затова той се чувства длъжен да върне жеста чрез своя опит. „Африканците, които са имали като мен привилегията да получим добро образование и практика извън страната, трябва да мобилизират работата си и чрез нея да повлияят за трансформацията на континента“, казва той.

Според Global Health Workfoce Alliance, здравната система на Нигерия няма достатъчно персонал, който да се грижи правилно за огромното население на страната. Сюлейман споделя, че иска да използва наученото в България, за да подобри тези неща.

„Консултирах се с жена ми за съвет. И двамата решихме, че даренията са единствената възможност, която е добра за семейството ни. Никога не сме се съмнявали в решението си“. 

А решението е повече от благородно. Заедно със съпругата си Патриша, д-р Сюлейман основава здравната компания RNZ Global, която предлага медицински услуги като неврологични операции, както и гръбначни интервенции. Също така, организацията провежда курсове за оказване на първа помощ в Нигерия и САЩ.

„Използвам отпуска си за медицински мисии, които съчетавам с образование и тренировки. Дарили сме много лекарства, медицинско оборудване и практически обучения по операционни техники“, казва лекарят. 

Сюлейман казва, че е намалил заплатата си в Америка с 25%, за да получи повече отпуск, за да помага в родната си страна. Организацията му се е погрижила за повече от 500 пациенти и е осигурила лекарства на повече от 5000 души в Нигерия и Америка. 

Д-р Юсуф Салман е неврохирург, който работи в Нигерия. Познава Олавале от 2006 година, но през 2013 пътищата им се срещат и професионално. Двамата започват да работят за организацията MPAC, която осигурява безплатни гръбначни операции на непривилегировани жители на страната.

„Сюлейман дойде в Нигерия с импланти и оборудване от Америка, за да може да оперира хора, които страдаха от проблеми с гръбнака. Той беше главният хирург, а аз и още няколко колеги му асистирахме. Направихме около 10 операции“, казва Салман пред CNN.

Организацията на Олалаве и съпругата му има и звено, което се фокусира върху хора с неврологични заболявания. То предлага на пациентите си напълно безплатна грижа. „Предлагаме безплатни услуги и операции на хора, които не могат да си позволяват процедурите“, казва Блесинг Холисън – координатор в RNZ Global.

Мечтата на Олалаве Сюлейман е да открие 4 неврологични центъра в Нигерия в следващите няколко години. „Вярвам, че щастието не идва от това, което получаваш, а от това, което даваш. Винаги има място за даване. Не трябва да си милионер, за да помагаш“, казва неврохирургът. 

Сезонът на настинките и грипа: Как останах здрава

Съхранение на стволови клетки в България – нещата, които трябва да знаем

Отдавна се бориш с уроинфекциите? Решение на проблема има!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари