IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човешкият мозък работи най-добре през есента

3 октомври 2019 08 30

Учените с ново проучване

Снимка: iStock

Някога мислили ли сте си, че мозъкът ви работи различно по време на всеки сезон? Е, не сте далече от истината. Според ново проучване, умът ни наистина функционира с различна сила през четирите годишни времена.

Учени от Университета в Торонто и центърът по здравна медицина Sunnybrook са изследвали резултати от близо 3500 доброволци от Канада, Франция и САЩ. Тестът е бил за концентрация, а участниците са били на възраст над 60 години.

Заключението на експертите било, че мозъкът работи най-добре в края на лятото и през цялата есен. Според тях, резултатите са повлияни от дневната светлина, температурата и нивата на витамин D, които достигат до човешкия организъм през този сезон.

мозък

Снимка: iStock

За сравнение, 30% от изследваните през зимата показали, че са склонни към развитие на деменция и други увреждания, свързани с мозъчната дейност. Учените се надяват това изследване да даде началото на още много подобни, които ще помогнат да се разбере кога мозъкът работи най-оптимално.

Това би могло да даде тласък на медицински проучвания, чрез които лекарите да имат възможност за ранно установяване на алцхаймер и предотвратяването му.

Как да запомните 90% от това, което учите

Из лабиринта на интелекта: Може би да си глупав е поредица от грешки?

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари