IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Уикенд дестинация: Екопътека Искър – Панега

18 октомври 2019 08 40

Маршрутът е подходящ и за деца

Уикенд дестинация: Екопътека Искър – Панега

Лятото свърши и въпреки по-хладните утрини и вечери, времето през деня позволява по-дълги разходки сред природата. Чрез тях може да се раздвижите, да се полюбувате на златната есен, а и да релаксирате на места, където все още има зеленина, която успокоява сетивата.

Tialoto.bg започва рубриката „Уикенд дестинация“, в която ще ви дава идеи за маршрути и страхотни кътчета в България, които да посетите през почивните дни. Първото ни предложение е екопътеката Искър – Панега, по която минахме наскоро и останахме очаровани от красотата ѝ.

Въпросната дестинация се намира на територията на Геопарк Искър – Панега, точно преди входа на град Луковит. До екопътеката, която се вие по поречието на река Панега, се стига за около час път. Хубавото е, че в началото е изграден удобен паркинг, на който има място за коли и автобуси. На него се намира туристически информационен център (за съжаление, той не работеше, когато отидохме), както и импровизирано заведение, където да хапнете, ако не си носите нищо за ядене.

екопътека Искър-Панега

Ако нямате туристически обувки или сте с деца, началото на пътеката откъм покрития вход (копие на пещера „Проходна“), от който започва маршрутът, може да ви затрудни. Трябва да се спуснете по камъните и дървени стълби, като на места е по-стръмно, но спокойно, така е само около 50 метра! След това ще тръгнете по равен терен и разглеждате на воля, без да се притеснявате, че може да се спънете.

екопътека Искър-Панега

Има и вариант след оставянето на колите да се насочите по пътеката през ливадите, за да ви е по-лесно.

екопътека Искър-Панега

Веднага след края на стръмния участък или по-равната полянка (зависи кой вход изберете) ще видите огромна беседка с маса и място за сядане. Но нещо друго ще ви направи по-голямо впечатление – река Панега, която води началото си от извора „Глава Панега“. Тя образува живописен пролом и водата ѝ е толкова чиста, че вглеждайки се в нея може да видите флората и фауната ѝ. Смята се, че има лечебни свойства, познати още от времето на траки, елини и римляни.

екопътека Искър-Панега

екопътека Искър-Панега

В началото на маршрута е открито и почти няма сянка, но по-надолу ще усетите хлада, идващ от планината и скалите, намиращи се от едната страна на реката.

Тези, които обичат да се снимат, ще намерят страхотни пейзажи по пътя. Освен това, на места водата на река Панега е лазурносиня и гледката на различните водорасли в нея не може да не ви привлече за няколко кадъра. До края на маршрута ще преминете през няколко дървени моста, два от които са изградени точно до скалния откос, над водата. Гледката оттам е уникална. Ако си носите някаква храна, може да съберете няколко гладни рибки, които обикалят из водата.

екопътека Искър-Панега

Голямо впечатление прави колко много места за отдих са изградени по екопътеката. Човек може спокойно да дойде със семейството и да си направи чуден пикник, стига да има желание да носи храната на гърба си. За това допринася и поддръжката на мястото – има много кошчета за боклук и е чисто, въпреки потока от хора, което е похвално!

екопътека Искър-Панега

Може би единственият недостатък, който забелязахме е, че няма тоалетна по маршрута. Липсва и чешма с течаща вода, но все пак повечето хора са свикнали да си носят.

екопътека Искър-Панега

В района ще видите различни скални образувания. Едно от тях е пещерата „Темната дупка“. Предупреждаваме ви да внимавате, защото вътре е тъмно и хлъзгаво. Но, ако сте любопитни, вървете бавно и ползвайте фенерче.

екопътека Искър-Панега

Малко по-надолу от въпросната пещера има огромно място за отдих с много пейки, където приключва маршрутът. Там спокойно може да седнете и да прекарате известно време гледайки красивата природа наоколо.

Ако имате повече време, след като се върнете на паркинга, може да продължите към пещера „Проходна“, която е много близо. Но за нея ще ви разкажем следващия път.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари