IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалите алергените в дома през есента?

25 октомври 2019 15 00

Проветрявайте редовно

Istockphoto

Последните топли дни са към своя край и скоро времето навън ще ни принуди да прекарваме повече време у дома. Освен промените в интериора, с които той да стане по-уютен, трябва да обърнем внимание и на въздуха в него.

Ако все още не сте казали „чао“ на летните дрехи, сега е подходящ момент за това. С прибирането им ще освободите място за есенно-зимния гардероб, а с това имате възможност и да прегледате за непотребни неща, които не ползвате.

След като свършите с гардероба, е време за сезонно почистване. То трябва да е по-сериозно предвид това, че в студените дни ще си стоите повече у дома. Помислете за прахта, натрупана по книгите в хола или хладилника в кухнята. Тя е сериозен алерген, който може да ви разболее.

Кои са най-големите алергени в дома?

Сигурно сте чували от приятели или сте били свидетели на презентации за ултрамодерни прахосмукачки, които обират всички акари от спалнята. Може би до този момент дори и не сте предполагали, че тези микроскопични животинки съществуват и се размножават на матрака, който спите. Те полепват още по килими, дивани, както и меките одеяла, с които се завиваме през есента, за да ни е по-топло. Ако не бъдат премахнати, те са причинител на алергии. А никой не би искал да киха и кашля постоянно.

Освен за почистването на акарите, вие трябва да помислите и за спори, ако имате някакъв домашен любимец. Те остават по повърхностите, по които минават животните. Ето защо потърсете по-качествен препарат, с който да минете пода на помещенията.

С есенното почистване може да откриете и източници на мухъл – например зад спалнята или в кухнята, които също дразнят и могат да предизвикат както алергии, така и кашлица, ревматични болести и други.

Кухненските бърсалки – свърталище на бактерии

Накрая обърнете внимание на цветята. Не само прахта по тях е притеснителна за здравето ви, а и цветният прашец, който отделят някои. Именно той може да е причина за сълзене на очите или честото кихане.

На какво да обърнете повече внимание при чистенето?

Килимите и пътеките са първото нещо, което е необходимо да изперете, за да ви е комфортно в дома през есента и зимата. Материалът, от който са изработени, може да задържа прах и други нечистотии, които лесно да се разнасят във въздуха при движение. След тях се насочете към дивана в хола или кухнята и още докато е по-хубаво времето, го дайте за основно почистване или ползвайте парочистачка.

Друго нещо от интериора, на което да обърнете повече внимание, е матракът в спалнята. Дори и да слагате чисто бельо върху него, той се замърсява и от време на време трябва да се минава със специален уред с вода, който да изсмуква акарите и другите замърсявания. Купете си и специален протектор, който да перете през няколко месеца.

Есен е! Как да запазим топлината в дома

Отделете от времето си за книгите и стайните растения. Те изискват по-голямо внимание, но ако ги пропуснете, все едно не сте направили нищо, защото повърхността им задържа твърде много прах.

Не пренебрегвайте детската стая. Освен основното почистване на прах, изперете всички плюшени и текстилни играчки.

Милионери за една вечер: Боклуци за милиони

Ако се отоплявате с климатик, то помислете кога за последно е чистен филтърът. По-добре заложете на почистваща фирма, която да направи профилактиката. В случай, че разчитате на конвекторна печка, избършете добре отворите, от които излиза топлината. По повърхността ѝ не бива да има прах.

Не забравяйте, че през есента и зимата трябва да проветрявате редовно, независимо от по-ниските температури.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари