IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кухненските бърсалки – свърталище на бактерии

24 октомври 2019 08 30

Колко често ги сменяте?

IStockphoto

Всяка уважаваща себе си домакиня има попивателна гъба, която държи до мивката в кухнята. Така ѝ е подръка и с нея може да забърше плота, да обере разлято вино или просто да почисти мръсната покривка. След употреба тя се измива старателно и бързо изсъхва. Въпреки това, дали е удачно да я ползваме многократно?

Според ново проучване, проведено от екип на университет в Мавриций, точно този тип бърсалки могат да причинят сериозни здравословни проблеми, сред които хранително натравяне, алергии и други.

Учените изследват 100 многофункционални кухненски кърпи, които са ползвани месец, без да се мият, Резултатите от този експеримент са шокиращи – половината от тях съдържат вредни бактерии.

„Открихме потенциалната роля на кухненските кърпи при замърсяване в кухнята и различни други фактори, влияещи върху микробния профил“, коментира д-р Сушела Биранджия-Хурдоял.

Какво допринася за растежа на бактериите? От 49 проби, в 36,7% са открити колиформени бактерии, като при 36,7% са изолирани ентерококи. При 14,3% се наблюдават стафилококи.

Броят на различните бактерии зависи от хранителните навици в семейството, броя на неговите членове и дали сред тях има деца, както и вида на използваната кърпа.

Стафилококите, които се срещат по кожата, носа и гърлото, са по-разпространени върху кърпи от семейства, които имат повече деца и са с по-нисък социално-икономически статус, показват данните. От друга страна колиформните бактерии попадат върху кърпи на месоядни.

Ешерихия коли обикновено се намират в човешките фекалии, като изследователите предполагат, че замърсявания, които са навлезли в кухнята, както и лоша хигиена, са причина за замърсяването на бърсалките в кухнята.

И нещо много важно – проучването установява, че повече бактерии има върху кърпи, които са били използвани за множество цели – за избърсване на съдове, изсушаване на ръцете и почистване на повърхности. Освен това има и доста случаи на растеж на бактерии върху топли, влажни кърпи, вместо на сухи.

„Влажните кухненски кърпи могат да насърчат растежа на потенциални патогени, отговорни за хранително отравяне“, обяснява д-р Биранджия-Хурдоял.

Въпреки че повечето бактерии са сравнително безобидни за здрави индивиди, хората трябва да внимават. Стафилококите и ешерихия коли са свързани с причиняване на гадене, повръщане, диария, коремна болка и треска и отравяне. Понякога неприятните симптоми продължават с дни.

По-стари изследвания пък показват, че кухненските мивки и канали съдържат ешерихия коли.

Какво да направите?

Най-добре е да сменяте по-често бърсалките и да поддържате по-добра хигиена в кухнята. В сезона на вирусите е добре да не си бършете с една и съща кърпа лицето и ръцете. Още повече, ако живеете с други хора. Така по-лесно може да хванете вирус. Миенето на ръцете също е много важно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари