IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглеждате след 20 г., ако имате заседнал начин на живот?

7 ноември 2019 11 00

Създадоха куклата Ема, за да накарат хората да се движат повече

YouTube

Суха и бледа кожа, подпухнали очи, прегърбване, отпуснат корем, отекли крака с разширени вени. Тези проблеми имат много хора, които работят на компютър всеки ден и са подложени на стрес. Представете си как биха изглеждали след 20 години?

Ако досега не сте си давали сметка как продължителното излагане на лицето пред екрана и седенето на стол дълго време, се отразяват на тялото, то вижте вида на Ема. Тя е кукла от ново поколение, която има за цел да ни покаже как заседналият начин на живот променя не само физиката ни, кожата, но и психиката. 

Сигурно всеки от нас познава по един колега, който прилича на тази кукла от бъдещето. Тя е създадена след усилената работа на британски учени, които искат да предупредят младите хора, че могат да се превърнат в Ема през 2040 г., ако стоят с часове пред компютъра и нямат никакво движение.

кукла Ема

Източник: YouTube

„Нашата мисия е да предупредим хората за негативните последствия от заседналия начин на живот и да им покажем последствията от почти ежедневното им стоене пред компютъра. В името на тяхното здраве те трябва да знаят какво може да им се случи, ако не вземат необходимите своевременни мерки“, обясняват от Fellowes – компанията, по чийто проект е направена жената с бледа кожа и гърбица. Тя е усмихната, с грим, но лицето ѝ е направо стряскащо. Липсва ѝ живец, а кожата й сивее. Навярно е доста уморена. 

Според лекари, хората, които нямат физическа активност и не стават от стола си след час работа, страдат от разширени вени, имат наднормено тегло, задъхват се и са предразположени към някои болести. Тези проблеми са присъщи най-вече на онези, чието работно място е бюрото и неудобния стол в офиса.

Според проучване, проведено на Острова, Германия и Франция, близо 49% от служителите в офис пространствата се оплакват от болки в гърба, 48% са посочили, че страдат от главоболие, а 50% от анкетираните твърдят, че редовно имат проблеми с очите.

„Ако хората не направят нещо, за да променят застоялия си начин на живот, ще се превърнат в Ема“, казват създателите на куклата и ни карат да се замислим колко време стоим пред големия екран. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари