Днес православната църква отбелязва Никулден. На 6 декември имен ден празнуват всички с имената Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Николай, Кольо, Нина, Ница, Ния и други.
Името на светеца означава побеждаващ. Според народните вярвания, той е покровител на рибарите, моряците, но и на банкерите.
Жито, фасул, царевица, сарми, чушки с ориз и питка, са основните постни ястия, които трябва да присъстват на трапезата на този празник. Приготви ли се тя, не трябва да се раздига цял ден, за да има берекет и пари в семейството.
Една от легендите за свети Никола разказва, че на 6 декември той отишъл за риба, но изведнъж в морето се разразила страшна буря. Лодката му започнала да се пълни с вода. Изведнъж в нея се хвърлил шаран, с който рибарят успял да запуши дупката и така се спасил. Оттогава на празника се приготвя именно риба.
Как да си сготвим пълнен шаран?
Във всяко семейство на този ден трябва да има пълнен шаран с ориз, сушени плодове и орехи или някаква друга риба. Тъй като свети Никола помагал както на бедни, така и на богати, го смятат за покровител на банкерите.
Хората вярват, че люспите на шарана могат да избавят човек от немотията, затова внимателно ги отстраняват при чистенето. Те не бива да падат на земята, а ако все пак това се случи, не трябва да се настъпват. Някои дори не изхвърлят костите, а ги изгарят.
Много хора си слагат по една люспа от шаран в портмонето, за да е то винаги пълно.