Ако постите, то оризът присъства в голяма част от ястията, които приготвяте у дома или похапвате на обяд в стола. Той не съдържа холестерол, вредни мазнини и натрий. Освен това в него има голямо количество витамин C, витамин A, фенолни и флавоноидни съединения, които защитават организма от вредните свободни радикали, които атакуват клетките.
За да разнообразите традиционната рецепта за ориз със зеленчуци, заменете морковите, граха и царевицата със спанак и ароматни гъби.
Ето какви продукти са ви необходими за днешната постна рецепта:
– 1 чаена чаша бял ориз;
– 400-500 грама спанак;
– 1 средна глава кромид лук;
– скилидка чесън;
– 250 грама гъби;
– олио;
– сол и черен пипер на вкус.
Как да приготвите постния ориз с гъби и спанак?
Преди да започнете да режете гъбите, трябва да обърнете внимание на ориза, който сте подготвили за рецептата. От неговото сваряване или държане във фурната зависи дали ще харесат ястието. Прочетете внимателно инструкциите на етикета, за да определите какво да бъде съотношението вода : ориз.
Измийте гъбите и ги нарежете на шайби. Загрейте тигана за кратко на котлона и сложете малко олио. Нарежете чесъна и лука на дребно, след това ги запържете в мазнината. После добавете гъбите и бъркайте докато омекнат.
След като предварително сте нарязали спанака на ситно, го добавете към гъбите и лука. След като и двете се сварят, добавете ориза.
Овкусете със сол и черен пипер, след което изсипете 1 чаена чаша топла вода, за да се свари оризът. Бъркайте периодично и накрая поръсете с магданоз.