IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнажден е – внимавайте кой влиза в дома ви

20 декември 2019 11 30

Поверия и легенди за днешния празник

Снимка: Pexels

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чества се на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Според Георги Велев и книгата му „Българският народен календар“, на 21 декември, когато денят е най-кратък т.е. зимното слънцестоене, е бил празникът Игнажден. Или така нареченият Полазовден, Млад Бог, Млад ден. След покръстването към него е „прикрепен“ християнският Св. Игнатий и празникът е преименуван в Игнажден и е преместен на 20 декември.

Традиции и обичаи

С празника са свързани много традиции и обичаи. Например, от това кой пръв ще ви влезе в къщата, се гадае каква ще е годината. Това се нарича „полазване“, а човекът, който влиза – „сполазник“. Ако той е добър, то следващата година ще ви донесе благоденствие и успех във всяко едно начинание.

Според поверията, жени, които още не са родили, не трябва да работят на този ден. Забраната е хубаво да се спазва, за да не им бъде тежко раждането.

Игнажден

Снимка: Pixabay

Поверия

1) На Игнажден не трябва да се изнася нищо от къщата. Най-вече забраната важи за огън, жар или сол, за да не излезе берекетът от дома.

2) На празника не се иска и не се дава нищо назаем.

3) Седнете ли на трапезата, не трябва да ставате по време на ядене. Старите хора вярвали, че ако някой стане по време на вечеря, кокошките няма да мътят.

4) На този ден не се шие и не се плете. Не трябва и да варите боб, за да не донесете градушка през следващата година.

5) Не е хубаво да се пере, тъй като, според поверията, това може да докара болест в семейството.

6) В миналото се вярвало, че на Игнажден не е хубаво да се зачене дете, защото може да се роди с недъг.

Игнажден

Снимка: Pixabay

Има и поверия, които свързват празника с времето през следващата година. Според тях, ако на Игнажден времето е ясно, то през април ще бъде суша. И обратното – ако вали, то през април също ще бъде дъждовно и ще има плодородие. Ако пък на този ден времето е облачно, то това значи, че реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие от мед!

Коледни пости: Сладкиш с ябълки

Не забравяйте да сложите на трапезата си поне едно от тези неща: жито, ошав, варена царевица, орехи, зеле, лук, туршия, картофи с ориз, булгур и пита с мая.

На Игнажден имен ден имат Игнат, Игнати, Игнатий, Игнатина, Игнатия, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена и Пламенна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари