IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да имате чист под у дома

8 януари 2020 08 55

Не ходете с обувки из стаите

Pixabay

С настъпването на новата година всеки си обещава куп неща. Ако през последните месеци сте били доста разхвърляни и не сте стигнали до подреждането на гардероба, едва ли сте стигнали до основното почистване на жилището. Въпреки хаоса, с който сте свикнали, се нуждаете от малко свежест.

Прахът и мръсотията по плочките, ламината или паркета, могат да ви разболеят през този сезон. Те предизвикват алергии, астма и настинки. Ако се чудите защо кашляте постоянно след връщане от работа, то се огледайте и вижте дали не е време за почистване.

Чистият под е предпоставка за по-уютен дом и държи вирусите надалеч. Ето 6 начина, с които да го постигнете:

Прахосмукачката – най-добрият ми приятел

Може би често ползвате метлата и лопатата. Да, с тях може да съберете набързо боклук, който сте направили, но за да премахнете замърсяването от пода, си е необходима качествена прахосмукачка.

прахосмукачка Pixabay

Pixabay

Препоръчително е поне веднъж седмично да използвате прахосмукачката върху килими и подове, за да съберете по-добре прахта и цялата мръсотия, която е потенциален алерген за тялото. Ако прахосмукачката, която имате, не смуче или изпуска частици, които се връщат отново във въздуха в помещенията, инвестирайте в нова. Тя трябва да е гъвкава, да не тежи много и да има силен вакуум, за да засмуква по-добре.

Събувайте се на входа

Проучване от 2016 г., цитирано от Allure, показва, че подметките на обувките носят около 421 000 бактерии, 90% от които се прехвърлят върху пода и плочките, по които хората стъпват, ако не се събуят при влизане у дома.

Неслучайно на прага на всеки дом има постелка, на която да си свалите или изтъркате обувките. По този начин по-малко замърсявания ще пуснете в дома.

Използвайте пречиствател за въздух

Те са безшумни и разполагат с няколкостепенна филтрация. Те не само неутрализират лошите миризми, а и елиминират фини прахови частици, полени, вируси и бактерии, попаднали във въздуха в помещенията, които обитавате.

Някои машинки за пречистване на въздуха разполагат с йонизатор, който носи много ползи за здравето.

Обърнете внимание на килимите

Ако имате килими у дома, които скоро не сте почиствали, то не се чудете защо имате проблеми с дишането или алергия. Мокетите от едно време, както и постелки, които не се перат редовно, са потенциално опасни, защото в тях се натрупват най-много замърсявания.

7 неща, които можете да пуснете в миялната машина

Дори и през зимата, дайте килимите и пътеките на химическо чистене или автомивка, където ще се погрижат за тях. Докато изсъхнат, дезинфекцирайте хубаво пода, за да ги поставите на чисто.

Не забравяйте фугите

Ако имате теракот в коридора, сигурно сте се сблъскали с натрупването на мръсотия във фугите. Тези места са по-труднодостъпни и само с прахосмукачка няма как да премахнете всичко от тях. Купете си специален препарат и вземете по-тънка четка (може за зъби), с която да почистите по-прецизно фугите.

куче на

Pixabay

Грижете се за чистотата на домашните ви любимци

Грижата за домашните любимци, най-вече кучета и котки, е много важна. Но като говорим за нея, не става дума само за извеждане. Хигиената на животното е от особено значение за чистотата в дома ви.

Когато не къпете редовно кучето си, не го решете и не събирате капещата му козина, може да разнесете из къщата множество бактерии.

След като се върнете от разходка, измийте старателно лапите му и го къпете основно поне веднъж месечно.

Как да постигнете хармония с половинката в домакинството

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари