IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите мъже имат по-здрави сърца

21 януари 2012 07 00

В тялото им има повече пространство за органите и няма натиск върху тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяко момче си мечтае да стане висок, снажен мъж. Подсъзнателно представителите на силния пол копнеят за висок ръст. Освен, че е по-представителен, той им осигурява и по-здраво сърце.

 
Според проучване става ясно, че високите мъже имат по-здрав сърдечен орган. Това научно не е доказано, макар че според физиологията в по-едрият торс има повече разстояние между отделни органи, което говори, че те няма как да притискат сърцето и то функционира по-спокойно.

"При по-високите мъже например разстоянието между сърцето и някои разклонения на артериите може да е свързано с по-малко натиск върху органа и това да ги предпазва от развитието на сърдечна недостатъчност", пишат изследователите в сп. "American
Journal of Cardiology".

Анализирани са над 22 000 мъже над 50-годишна възраст, които са наблюдавани в продължение на 22 години. При тези с ръст над 1.80 см рискът от сърдечна недостатъчност е с 24 % по-малко.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари