IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиятелните мъже се мислят за по-високи

2 март 2012 14 00

... отколкото са всъщност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Влиянието е толкова могъщо усещане, че кара представителите, най-вече на мъжкия пол, да грешат в самооценката си по отношение на ръста си.

Има доста поговорки, които говорят за това, например: „Той е поставен на пиедестал". Ясно е, че хората правят силна връзка между височината и властта.

А защо е така? Може би причината се крие в детството ни, когато всички по-високи от нас хора - родители, учители и т.н. са разполагали с всичкия авторитет. Факт е обаче, че високите мъже печелят по-високи заплати, имат по-висок социален статус и е по-вероятно да бъдат избрани за премиери, например.

Високите мъже винаги са се радвали на повече женско внимание. Освен това мъжете са по-високи от жените и може би затова от край време доминират над нежния пол?!

Но дали връзката е двупосочна? Може ли упражняването на власт да ги накара да се чувстват по-висок? Явно, да!

Организиран е експеримент, в който участвали само мъже. Първо те били накарани да впишат ръста си във въпросник, след което ги завързали по двойки. Единият мъж от двойката получавал ролята на шеф, а другият - на служител. Ролите били раздадени на случаен принцип. След изпълнението на задачата, за която „лидерът" в двойката получавал пълната власт, участниците отново били помолени да напишат височината си.

Резултатите показали, че преди ролевата игра мъжете от групата на „лидерите" били със среден ръст от около 167 сантиметра, а след експеримента се изкарали със среден ръст от 170 сантиметра! Очевидно мъжете, които получили власт са се почувствали с няколко сантиметра по-високи от преди.

Експериментът показва, че властта променя възприятието ни за нашите собствени тела.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари