IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мислите за пари действат стресиращо

22 март 2012 15 40

...а високият доход не може да компенсира липсата на време за себе си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мисълта за това колко пари изкарваме на час ни кара да се чувстваме с 10% по-малко щастливи. Или поне така показва едно проучване на Санфорд ДеВо, асистент-професор по корпоративно поведение в Торонто. Това се получава, защото когато фокусът ни е върху тази мисъл, започваме да измерваме времето в парични единици, а не търсим друг смисъл в извършваната дейност.

Друго изследване от университета Джордж Мейсън установява , че намаляването на свободното време за сметка на време, прекарано в изкарване на пари, увеличава чувствата на депресия и тревожност.

Междувременно, австралийско проучване открило, че продължителността на времето прекарано с приятели или в правене на неща, които ти носят удоволствие, е най-същественият фактор за постигане на щастие, независимо от получавания доход.

ДеВо заключава, че е важно да се концентрираш върху ползите от времето , прекарано далеч от бюрото. На работохолиците той предлага да си запишат на лист три неща, които им създават напрежение в офиса и да поглеждат този списък всеки път, когато се изкушават да останат в офиса в извън работно време, ощетявайки личния си живот.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари