IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Женският срещу мъжкия презерватив

22 май 2012 12 45

За мъжете, които мразят презервативите, но все пак искат да се предпазят от инфекции, предавани по полов път

Снимка: avert.org

Снимка: avert.org

Малко мъже знаят, че освен стандартните методи за контрацепция (кондом, хапчета против забременяване, диафрагма, спермицидни гелове, спирала и т.н.), съществува и варианта женски презерватив. Подобно на класическия модел за мъже, и дамският се слага върху половия орган – той се поставя във вътрешността на влагалището.

Важно е да сме информирани за всичко, което може да подпомогне здравето ни, особено в сексуален план. Така правим информиран избор за нещата, които ни защитават, според това, което най-подходящо за нас. Ето едно подробно сравнение на двата контрацептива, за да решите дали не е време да оставите купуването на презервативи на половинката си.

Достъпност: Кондомите за мъже се продават навсякъде и са сравнително евтини. Дамските са все още рядкост у нас и освен в аптеките (и то не във всички), могат да се пазаруват предимно онлайн.

Цена: Женските презервативи са сравнително по-скъпи от мъжките: Цената на опаковка с три презерватива струва средно 10 лв.

Ефективност: Тук битката е равностойна: и двата продукта предпазват сигурно от заболявания, предавани по полов път; Когато става въпрос за предотвратяване на нежелана бременност обаче, се шири схващането, че мъжкияъ кондом е 85% ефективен, докато женският отстъпва с цели 10 пункта - 75% ефективен контрацептив.

Лубриканти: Ако ползвате женски презерватив по време на секс, можете да употребявате свободно овлажнители и на водна и на мазна основа, докато латексът при мъжките презервативи търпи само лубриканти на водна основа. Ако обаче ползвате кондоми, произведени от полиуретан или агнешки черва, няма да имате проблеми с какъвто и да било овлажнител;

Употреба: Мъжкият презерватив се поставя непосредствено преди проникване по време на секс, което е малко тромаво и разсейващо упражнение. Женския кондом може да се сложи до 8 часа преди секс и да забравите за досадното задължение;

Комфорт: „Комфорт" и „презерватив" са антоними за мъжете. В обратния лагер, положението не е по различно: някои дами се оплакват, че поставянето на женския кондом е трудно, особено вътрешния ринг. Други отправят критика, че се движи или пък издава лек шум по време на самия акт, което действа разсейващо. Докато мъжкият презерватив лепва плътно за члена и обикновено не мръдва до края на преживяването, освен, разбира се, ако не сте сбъркали размера.

И двата продукта имат плюсове и минуси, както и почитатели и противници. Всичко е въпрос на вкус и нужди, но независимо какво избира човек, е добре винаги да е подготвен... особени през наближаващия летен сезон, когато температурите се повишават, дрехите намаляват, но опасностите остават.

КоментариКоментари