IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симптоми, които мъжете не трябва да подценяват

29 май 2012 05 35

За да предприемат мерки навреме

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Добре известно е, че кървенето, болката в гърдите и много високата температура означават нужда от спешна помощ. Но какво означават по-необичайни симптоми като по-често уриниране или затруднено такова? Сериозни ли са? Вижте какво може да ви показват определени симптоми:

Усещане за недостиг на въздух

Задъхването след съвсем леко физическо натоварване може да означава коронарна исхемия – частично или пълно запушване на артерия, която снабдява с кръв сърцето. Ако имате и допълнителни симптоми като стягане в гърдите и замайване, спешно потърсете лекар.

Загуба на тегло

Освен ако не сте си поставили за цел да остлабнете, загубата на тегло без промяна в храненето или движението, може да е тревожен сигнал за заболявания като рака. Задължително отидете на лекар и обяснете, че губите тегло без видима причина за това.

Кървави или черни изпражнения

Това може да е симптом на кървене в горния или долния гастринтестинален тракт. Направете си преглед за хемороиди или язва.

Често уриниране

Може да е знак за диабет или уголемяване на простатата. Други симптоми на проблеми с простата са кръв в урината или спермата, намален приток на урина, дискомфорт в областта на таза.

Запек

Това е тревожен сигнал, защото може да доведе до образуване на хемороиди. Може да е индикатор и за полипи или тумор.

Еректилна дисфункция

Това е възможен сигнал за сърдечно заболяване. Получава се и при извънреден стрес и депресия, които се лекуват с помощта на терапия и лекарства.

Чести киселини

Ако се случва почти след всяко хранене, възможно е да имате рефлукс на киселина. Ако не се лекува, това можеда доведе до язва или рак. Задължително отидете на лекар за да проверите каква е причината за оплакванията ви.

Прекалено хъркане

Хроничното, шумно хъркане може да е симптом на сънна апнея. Ако се остави без лечение, тя може да доведе до пулмонарно свръхнапрежение – сериозна болест на белите дробове, проблеми със сърцето и със сърдечните ритми.

Увеличена мастна тъкан на гърдите

Повечето мъже мислят, че ракът на гърдата се среща само при жените, но това не е така. Всъщност всяка година повече от 1000 мъже, най-вече възрастни мъже, са диагностицирани с рак на гърдата. Ако напипате бучка или удебеляване на тъканта или ако цветът на зърната ви потъмнее или стане червен или изтича течност от тях, задължително си направете преглед.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари