IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 на редките мъжки болести

5 юни 2012 11 35

Заболявания, които удивляват дори и лекарите

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Знаем кой е тесният специалист по странни болести – д-р Хаус и него нищо не го плаши. За нас останалите обаче, всичко в медицината е мистерия, а какво да кажем за болестите, които са редки и много често - не съвсем обясними.

Тук ви запознаваме с 5 от най-странните болести, спохождащи предимно мъжката част от човечеството. Повечето от тях са болести на психиката, което не е учудващо, тъй като мозъкът си остава една от най-големите загадки на човешкото тяло.

1. Хемофилия

Това е генетично увреждане на кръвта, което се проявява като неспособност на кръвта да се съсирва. Това означава, че ако се порежете, докато режете салата например, малкият прорез не се затваря и кръвта не спира да тече. В много тежки случаи се случва болните да загубят значително количество кръв дори при малко одраскване. Известно е, че и жени могат да унаследят заболяването, но то предимно се развива у мъжете. Наистина не е много мъжествено да се тича към болницата и при най-дребното нараняване, но това е сериозно състояние, от което се умира при ненавременна намеса и невнимание.

2. Феноменът „мъжка кърма"

Това състояние е споменато още в трудовете на Дарвин, с тази разлика, че там става въпрос само за млекопитаещи животни. Оказва се, че това явление може да бъде причинено от странични ефекти на женски хормонални медикаменти, използвани за лечение на рак на простатата. Появата на кърма при мъжете е обикновено спонтанна и в моменти на засилен стрес. Има документирани случаи на този феномен след Втората световна война у хората, спасени от концентрационните лагери.

Има данни, че в днешно време това странно „заболяване" не се приема за проклятие, а напротив – има мъже, които били доволни да могат да се включат в тази иначе напълно женска работа.

3. Синдромът Калман

Научното название на тази болест е Хипогонадизъм с Анозмия. Обяснено на прост език, това означава недоразвиване на гениталиите в следствие на хормонален дисбаланс, което пречи на възпроизводителността, или, че човек остава стерилен. В синдрома на Калман това се съчетава с пълна или частична загуба на обоняние. Статистиката сочи, че заболяването поразява предимно мъже и е изключително рядко срещано.

4. Кувад синдром

Известен е като състрадателна бременност и е състояние, при което човек близък на бъдеща майка, най-често съпругът ѝ, преживява някои от същите симптоми и поведение, както майката. Това може да включва родилни мъки, следродилна депресия, прекомерно ядене и ограничения. В по-обострени случаи болният не съпреживява само главоболията и промените в настроението, ами дори развива корем, наподобяващ този на жени, бременни в седмия месец. Причините за появата на този синдром се смятат за изцяло психологически и те най-често изчезват с раждането на детето.

5. Синдром на Капгра

Рядка болест, при която човек не може да разпознава близките си. Болните от нея страдат от заблуждението, че майка им (или друг роднина) не са всъщност истински, а са идентичен клонинг, който е заел мястото на реалния родител. Те живеят в ужас, че този самозванец-роднина е там само за да ги нарани или убие.

Синдромът, наричан още болест на отрицателния двойник, се появява най-често при шизофренично болни или след травми на главата. Понякога двойникът заменя и самия пациент. Затова за свои действия болният може да каже: "Аз не съм направил подобно нещо, а моят двойник".

КоментариКоментари

silviaii ( преди 11 години )
До Бо: Е как нищо? Последното е яко. Имаш извинение за много неща, защото двойникът ти е виновен, а не ти. :)Това е шега, разбира се. Болестите са лошо нещо, каквито и да са!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Бо ( преди 11 години )