IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде бъркат мъжете със самочувствие

4 юли 2012 14 25

Веднага се отдръпнете от огледалото - нарцистичното поведение докарва перманентен стрес

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново изследване на Мичиганския университет, у мъжете имащи високи резултати по скалата на нарцистично поведение, нивото на хормона на стреса кортизол е около 3 пъти по-високо, отколкото у останалите.

Постоянно високото равнище на кортизола причинява повишен риск за поява на сърдечносъдови заболявания и инфаркти. Освен това твърде много стрес прави шансовете за преодоляване на раково заболяване, диабет и други хронични заболявания много по-ниски. Въпреки, че пряката връзка между суетата и високото мнение за себе си не е била изследвана до сега, серия от проучване, проведени в средата на 80-те, доказват, че хората които използват местоимението „аз" най-често в речта си, са по-сериозно заплашени от сърдечни болести.

Учените вярват, че нарцисистите сами се напрягат от непрестанната необходимост да строят връзката над психологическата пропаст, деляща собственото им нереалистично високо самочувствие и обикновено посредствено им представяне в обществото. Не е лесно да се стремят да поддържат този имидж, когато реалността непрестанно ги зашлевява.

Докато известно количество самочувствие винаги е от полза, прекаляването с него може да изглежда доста грозно. Често при "нарцисите" то върви ръка за ръка с липсата на всякакъв такт, разбиране и толерантност към другите и тенденцията за проява на агресия, особено при сблъскване с всякаква форма на критика. Всичко това е придружено и от високи нива на холестерол.

Как да разберете дали може да станете жертва на самочувствието си? Ако сте влюбени в себе си, най-вероятно отговорът е "да".

Дали нивото на вашето самочувствие е здравословно за вас?

КоментариКоментари