IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Храни за по-голяма плодовитост

18 септември 2012 12 40

Повишават качеството на спермата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Списание Men's Health пише за ново проучване, според което приемът на здравословни микроелементи, както и витамини, фолиева киселина и цинк, може да повиши качеството на спермата при по-възрастните мъже.

Изследването обхващало 80 мъже на възраст между 20 и 80 години. Те били анкетирани за хранителните си навици и всеки получил индивидуална оценка за средния дневен прием на витамини и други полезни вещества. След това били взети проби от сперма за ДНК анализ.

Резултатите били красноречиви – колкото повече антиоксиданти и микроелементи има в хранителната диета на мъжа, толкова по-малък е рискът от увреждане на сперматозоидите. Това важи с особена сила при по-възрастните мъже.

Оказало се, че мъже на възраст 44 години и повече, които приемат достатъчно витамин С имат с 20% по-продуктивна сперма от останалите мъже на същата възраст. Това е добра новина за по-възрастните господа, които все още искат да имат деца.

Ето кои са най-добрите храни за по-голяма плодовитост:

1. По-мазните риби

Тайната на по-високото качество на спермата се крие в омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибите. Киселините помагат за повишаване нивото на допамин в мозъка, който играе важна роля и за възбудата. Яжте сьомга, скумрия, сардини и риба тон.

2. Орехи

Само 75 грама орехи на ден, или с други думи една шепа, са достатъчни, за да подобрите качеството на спермата ви. Орехите съдържат алфа-линоленова киселина, която е естествен растителен източник на омега-3 мастни киселини.

3. Стриди

Освен, че стридите са силен афродизиак, цинкът, съдържащ се в тях играе важна роля за подобряването на спермата ви. Шест стриди на ден удвояват дневната препоръчителна доза цинк от 15 милиграма. Други храни, богати на цинк са: скариди, червено месо, тиквено семе, птиче месо, свинско месо, яйца и млечни продукти.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари