IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдете контактни – това удължава живота

9 януари 2013 13 00

Уменията, които могат да ви осигурят някоя и друга година живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изследователи от Университета в Единбург следили поведението на 298 горили от зоологически градини в САЩ и Канада. Животните били обект на наблюдение в продължение на две десетилетия. Оказало се, че по-социалните горили надживели своите интровертни братя с по три, четири години. Тази тенденция се пренася и в човешкия свят. По последни данни екстровертните хора надживяват своите по-свити връстници.

Как се обясняват резултатите? Вероятно гените в ДНК-то на човек, които контролират неговата приятелска настройка, са в близост с гените за по-силна имунна система и здраво сърце. Така че най-вероятно екстровертният човек наследява всички тези гени наведнъж.

Друга възможност е, че хората, които са по-социални, използват приятелските си общувания, за да понижават нивата на стрес в организма си. Намаленият стрес може да означава по-малка вероятност за възпаление и по-добра имунна система.

И така какво да направите, ако спадате към групата на по-срамежливите? По-голямото социализиране е от основно значение. Ето и кои са основните парти умения, които трябва да придобиете според мъжкото списание Men's Health:

1. Ходете на парти, но си тръгвайте по-рано

Мащабните събирания могат да бъдат напрягащи и стресиращи за интроверните хора. Точно заради тях по-затвореният човек би избрал да не ходи на нито едно парти. Вместо да пропускате всички излизания, намислете си оправдание и си тръгнете, когато почувствате нужда. Малко или много присъствието ви на подобни събирания ще подпомогне социалните ви контакти.

2. Разговор „един по един“

На някое голямо парти не ходете в стая, пълна с много хора, а се опитайте да провеждате разговори с няколко хора насаме. Когато отсреща стои само един човек, по-лесно ще се отпуснете и ще преодолеете притеснението си. Вместо да се вмъквате във вече започнати разговори, стартирайте нови с други хора. Не забравяйте, че колкото по-фокусирани изглеждате, толкова по-добро впечатление правите.

3. Говорете първи

Когато става въпрос за работна среща, опитайте се да дадете предложение първи, макар да ви е трудно да се включите в началото. По този начин ще се забележите и за идеята ви ще има повече време за обсъждане. Компромисен вариант е да се включите след изказване на някой друг, като обясните защо сте съгласни с неговото предложение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари