IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога рискът от контузии е най-голям

23 януари 2013 09 00

Не е важно колко време тренирате, а как го правите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Резултатите от ново проучване на Loyola University показват, че вероятността за контузии нараства, ако човек тренира само един спорт. Учените направили сравнение между млади спортисти, които специализирали в тениса и други млади спортисти, които практикували не само тенис, но и други спортове. Оказва се, че вероятността хората, които отдават времето си само на тенис, да се контузят е 1,5 пъти по-голяма в сравнение с хората от втората група.

След поредица от експерименти, доктор Нийру Джаянти и неговия екип от Loyola Universitу стигнали до заключението, че не е важно колко време човек прекарва в тренировки, а как прекарва тези часове. Начинът на трениране повлиява на риска от травми.

Когато човек е фокусиран само върху един спорт, интензитетът на натоварване се увеличава. Също така, когато се напрягат едни и същи мускулни групи отново и отново, съществува риск от нараняване. Обикновено това се случва в случаите, когато мускулите не са достатъчно тренирани, пише Men's Health.

Според доктор Джаянти рискът при деца е по-голям, отколкото при възрастните. Момчетата все още се поддават на емоции и не успяват да преценят кога тялото им се нуждае от почивка. Без значение възрастта обаче, рутината в спорта е погрешна стъпка за всички трениращи. Американски изследвания сочат още, че една и съща тренировка увеличава шансовете човек да се откаже, докато разнообразното спортуване се определя като силна мотивация.

В случай, че вие имате любим спорт, на който отдавате времето си, помислете да разнообразявате дните си и с още нещо. Добавете или заменете една-две тренировки с различно натоварване. Две или три от тях трябва да са съсредоточени върху мускулната маса.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари