IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сън може да намали броя на сперматозоидите

7 май 2013 12 40

По-малкото часове в леглото понижават производството на сперматозоиди с една трета

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сънят е важен фактор за общото благосъстояние на всеки човек. Перманентната липса на сън може да доведе до редица здравни проблеми, като дори да намали броя на сперматозоидите и по този начин да попречи на възпроизвеждането. Ново проучване предупреждава младите мъже, които често не си доспиват, че това може да намали техния фертилитет.

Броят на сперматозоидите може да се повлияе от различни фактори като неправилно хранене, поглъщане на химични вещества от околната среда и лош начин на живот. Изследване на Университета на Южна Дания показва, че липсата на сън също може да изиграе ключова роля, свързана с плодовитостта на мъжа.

Установено е, че мъжете, които спят зле, будят се през нощта и изпитват трудност да заспят отново, имат с 25 % по-нисък брой на сперматозоидите. Тестовете показват още, че лошият сън довежда и до свиване на тестисите. Честотата на нарушения на съня се е увеличила в последните няколко десетилетия. Това е периодът, в който е доказано още, че качеството на спермата намалява.

Резултатите от проучването може да имат важни последици за общественото здраве, макар че все още не е установена конкретната причина защо липсата на сън влияе върху броя на сперматозоидите. Изследователите подчертават още, че мъжете, които спят по-малко часове, са склонни да водят по-нездравословен начин на живот.

Често тези мъже имат по-голямо тегло, консумират алкохол и пушат цигари. Възможно е проблемите със съня да засягат нивата на тестостерон. Резултатите от друго проучване подкрепят тази теза. Според тях младите мъже, които остават будни по-дълго време, имат по-ниско производство на полови хормони, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Ivo Ivanov ( преди 10 години )
Сънят е абсолютно необходим за здравето на човека. Когато човек спи в организма се извършват различни процеси. Освен че много от органите и системите почиват, тялото се презарежда за следващия ден. Много важни хормони се отделят по време на сън. От друга страна, сънят през нощта е проява на синхронизиране на биоритмите, а те са фактори за съвместната дейност . Аз ползвам на HAYA LABS Melatonin и съм адски доволен.Силно го препоръчвам :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар