IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавки с омега-3 увеличават риска от рак на простатата

30 юли 2013 14 20

Според някои теории хапчетата могат да отслабят имунната система

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Омега-3 мастните киселини имат жизненоважно значение за нормалния метаболизъм на всеки човек. Те се срещат в рибата, затова много хора приемат добавки с рибено масло, надявайки се, че по този начин ще подсилят и обогатят своя организъм. Оказва се обаче, че добавки с омега-3 рибено масло не само не носят ползи за здравето, а напротив – могат да предизвикат рак на простатата.

Изследователи открили, че омега-3 мастните киселини могат да повишат риска от най-смъртоносната форма на болестта с цели 70%. Специалисти предупреждават, че човек трябва да яде само веднъж или два пъти мазна риба седмично. Открития показват, че високите нива на омега-3 в кръвта предразполагат към развитието на бързо растящи и трудни за лечение тумори в простатата.

Не е ясно как рибеното масло може да предизвика тумори, но мастните киселини могат да отслабят имунната система и да повредят ДНК-то. Резултатите са на база широк изследователски проект, в който се включили повече от 2000 мъже. Учените открили още, че добавки със селен не влияят върху развитието на рак, докато витамин E увеличава риска от заразяване с болестта, пише вестник Daily Mail.

Професор Малкълм Мейсън от Cancer Research UK заявява, че резултатите от изследването са изненадващи и че в бъдеще трябва да бъдат извършени допълнителни проучвания, които да обяснят каква точно е връзката между омега-3 и рака на простатата. Изследователите не могат да определят конкретно доколко естествените омега-3 мастни киселини (от риба) или добавките с омега-3 влияят върху развитието на рак. Резултатите показват единствено колко сложни ефекти могат да имат хранителните добавки върху човешкия организъм.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Ivo Ivanov ( преди 10 години )
Omega 3 не само предпазва от рак на простатата , но и поддържа здравословни нива на холестерол, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, стимулират имунната система и ускоряват метаболизма. Аз лично винаги си купувам на Bulk powders много качествени и на добри цени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар