IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте малини, ако искате да станете баща

16 септември 2013 14 30

Мъжете, които искат дете, могат да увеличат шансовете си благодарение на този сочен плод

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Малините съдържат много високи нива на антиоксиданти, които предпазват сперматозоидите от оксидативен стрес. Освен това учените смятат, че фолиевата киселина в тях може да намали риска от спонтанен аборт при бременните жени.

Една малина осигурява същото количество витамин C като 173 грама грозде. Освен това тези малки безкостилкови плодове съдържат магнезий, който е важен за мъжкия фертилитет, тъй като има отношение към производството на тестостерон. По статистика, броят на сперматозоидите на мъжете на средна възраст спада почти на половина, в сравнение с по-младите представители на силния пол.

Консумацията на пресни малини не само може да увеличи шансовете на един мъж да стане баща след 40-годишната си възраст, но и да има по-здрава сперма, без вреди в ДНК-то.

Проучването, което стига до това заключение, е на американската лаборатория „Lawrence Berkeley National Laboratory". Учените са установили, че мъжете над 44 години, които приемат храни с голямо съдържание на витамин C (каквито са малините), имат с 20% по-малко проблеми в ДНК-то на сперматозоидите си в сравнение с мъжете, които не ядат такива храни.

Диетологът Жулиета Уилсън казва: „Малините често са пренебрегвани, а те предоставят основни хранителни вещества, които са известни с това, че подобряват плодовитостта и при мъжете, и при жените."

Тя допълва: „Малините все още не са признати за суперхрана, но наред с техните ползи за здравето на човек, малините са идеална закуска за двойки, опитващи се да заченат бебе. Освен че имат високо съдържание на витамин C, те са добър източник на фолиева киселина, която е от съществено значение в ключовите етапи на женската фертилност и ранно ембрионално развитие."

Тези плодове също могат да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло, тъй като имат много нисък гликемичен индекс (той определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна).

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари