Необходими продукти:
350 мл топла вода
500 г типово брашно
1 ч.л. сол
20 маслини
7 г суха активна мая
2 с.л. зехтин
зехтин за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Маслините се обезкостяват (ако вече не са) и намачкват (накълцват). Заедно с останалите продукти се замесва меко, еластично тесто, което се оставя покрито на топло, докато удвои обема си.
От него се оформят 8 питки във форма на земели, които се поставят в намазана със зехтин тава, поръсват се леко с брашно и се оставят половин час за повторно втасване.
Пекат се до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса. Като се извадят, се покриват с кърпа.
Рецептата е от книгата "Моята диабетична кухня" на ИК "Колхида"