Не точно ястие, а по-скоро начин на съхранение на сурова риба, бил първообразът на познатото ни днес кулинарно изкушение суши. Произходът му е свързан с югоизточна Азия, където практика било „консервирането“ на прясна риба между два слоя ориз. Когато рибата ферментирала и била готова за консумация, оризът бил изхвърлян.
В буквалния и добре ни познат днес смисъл, суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Тайната на суши се крие в уникалното вкусово „пасване“ на ориз, оцет, риба и зеленчуци.
Те пък от своя страна намират своето място в „прегръдките“ на листо от водораслите нори. Така се създава едно питателно, диетично и вкусно японско кулинарно творение.
Важна част от културата суши е естетично поднесените форма и вкус. Още в миналото то било поднасяно в красиви дървени кутии, като особено се обръщало внимание на оформянето на малките суши-хапки.
Майсторите готвачи държали изключително на съчетанието между цветовете на рибата, ориза и другите съставки.
От метод за ферментация на сурова риба, през новооткрит народен специалитет, до световна мода в кулинарията, суши се пренася през времето (признаваме, поетични сме днес), запазвайки неповторимия вкус на случайната „алхимия“ между ориза и дара на морето.
Необходими продукти:
2 чаши ориз
6 суп. лъжици оцет
2 ч. лъжици кафява захар
6 сухи листа водорасли (нори)
1 авокадо (обелено и нарязано на ленти)
1 краставица (обелена и също нарязана на ленти)
8 ленти пушена сьомга
соев сос
Начин на приготвяне:
1.Накиснете ориза за 4 часа. Изцедете го и го сварете в подходящ съд. След като сте го сварили пак го отцедете, важно е оризът да бъде по-сух, заради следващата му обработка с оцета.
2.Загрейте оцета с двете лъжички кафява захар, докато захарта се разтвори напълно (около 2-3 мин.), след това го оставете да се поохлади за около 3 минутки и накрая го добавете към сготвения вече ориз.
3.Оставете ориза хубаво да се охлади.
4.Разгънете внимателно едно листо нори (водорасло) върху дървена подложка. Разнесете тънък слой от ориза върху цялото листо. Наредете лента краставица, авокадо и сьомга върху ориза, но задължително ги поставете на около половин сантиметър от началото на листото.
5.Внимателно навивайте листото на руло. Разрежете го на 8 части (кръгчета). След това повторете и с останалите листа.
Поднесете го според личното си естетично усещане като не забравяте и соевия сос, без който част от магията на ястието остава скрита.
Суши-страст
21 април 2008 11 40Пренасяйки се през вековете, суши запазва неповторимия вкус на "алхимията" между ориза и дарoвете на морето

Сподели
Коментари


Коментари
