fallback
Празничният киш на Франция
14 July 2008 10:10Традиционно ястие, с което французите "хранят" независимостта си
На днешния ден французите не работят, а празнуват. Или по-скоро почивката е за всички, които не държат ресторанти и не са готвачи. Националният празник на Франция отбелязва годишнина от превземането на Бастилията през 1789г., което слага край на кралете, придворните и баловете. Празничното меню за деня включва горещо кафе с мляко, палачинки, кроасани, традиционен киш, лучена супа и обилно количество салата.Днес си затваряме очите пред всички диети и ще пробваме едно от най-френските ястия – киш с бекон, спанак и гъби. Необходими продукти:6 ленти бекон4 яйца1 ч.ч течна сметана за готвене¼ ч.л индийско орехче½ ч.л сол½ ч.л черен пипер2 чаши спанак (замразен или пресен)2 чаши пресни гъби½ ситно нарязан пресен лук300гр синьо сирене (може и обикновено)основа за киш* Начин на приготвяне:Яйцата и готварската сметана се разбиват хубаво. Към тази смес се прибавят натрошеното сирене, нарязаните на дребно бекон, спанак, гъби и лук. Подправете с орехчето, солта и пипера.Тази плънка изсипете в основата за киш*, като внимавате да не я запълвате съвсем догоре.Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 40 минути. Преди сервиране оставете да се поохлади 20 минути на стайна температура. Рецепта за основа за киш*Замесете тесто от 2 ч.ч. пресято брашно, 1 ч.л. сол, 1 щипка захар, 170 гр. масло, студено и нарязано на парченца и 6 с.л. студена вода. Прехвърлете го върху друга набрашнена повърхност и доомесете хубаво. Завийте го в прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника поне за един час.След това разточете тестото под формата на кръг и го поставете в средно голяма форма за печене (от фолио). Оформете дъното и стените и след това отделете излишното тесто.Надупчете дъното с вилица и оставете да се охлади в хладилника за 30 минути.
0 коментара
fallback