На днешния ден французите не работят, а празнуват. Или по-скоро почивката е за всички, които не държат ресторанти и не са готвачи.
Националният празник на Франция отбелязва годишнина от превземането на Бастилията през 1789г., което слага край на кралете, придворните и баловете.
Празничното меню за деня включва горещо кафе с мляко, палачинки, кроасани, традиционен киш, лучена супа и обилно количество салата.
Днес си затваряме очите пред всички диети и ще пробваме едно от най-френските ястия – киш с бекон, спанак и гъби.
Необходими продукти:
6 ленти бекон
4 яйца
1 ч.ч течна сметана за готвене
¼ ч.л индийско орехче
½ ч.л сол
½ ч.л черен пипер
2 чаши спанак (замразен или пресен)
2 чаши пресни гъби
½ ситно нарязан пресен лук
300гр синьо сирене (може и обикновено)
основа за киш*
Начин на приготвяне:
Яйцата и готварската сметана се разбиват хубаво. Към тази смес се прибавят натрошеното сирене, нарязаните на дребно бекон, спанак, гъби и лук. Подправете с орехчето, солта и пипера.
Тази плънка изсипете в основата за киш*, като внимавате да не я запълвате съвсем догоре.
Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 40 минути. Преди сервиране оставете да се поохлади 20 минути на стайна температура.
Рецепта за основа за киш*
Замесете тесто от 2 ч.ч. пресято брашно, 1 ч.л. сол, 1 щипка захар, 170 гр. масло, студено и нарязано на парченца и 6 с.л. студена вода. Прехвърлете го върху друга набрашнена повърхност и доомесете хубаво. Завийте го в прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника поне за един час.
След това разточете тестото под формата на кръг и го поставете в средно голяма форма за печене (от фолио). Оформете дъното и стените и след това отделете излишното тесто.
Надупчете дъното с вилица и оставете да се охлади в хладилника за 30 минути.
Празничният киш на Франция
14 юли 2008 10 10Традиционно ястие, с което французите "хранят" независимостта си

Сподели
Коментари


Коментари
