IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Празничният киш на Франция

14 юли 2008 10 10

Традиционно ястие, с което французите "хранят" независимостта си

Празничният киш на Франция

На днешния ден французите не работят, а празнуват. Или по-скоро почивката е за всички, които не държат ресторанти и не са готвачи.

Националният празник на Франция отбелязва годишнина от превземането на Бастилията през 1789г., което слага край на кралете, придворните и баловете.

Празничното меню за деня включва горещо кафе с мляко, палачинки, кроасани, традиционен киш, лучена супа и обилно количество салата.

Днес си затваряме очите пред всички диети и ще пробваме едно от най-френските ястия – киш с бекон, спанак и гъби.

Необходими продукти:

6 ленти бекон
4 яйца
1 ч.ч течна сметана за готвене
¼ ч.л индийско орехче
½ ч.л сол
½ ч.л черен пипер
2 чаши спанак (замразен или пресен)
2 чаши пресни гъби
½ ситно нарязан пресен лук
300гр синьо сирене (може и обикновено)
основа за киш*

Начин на приготвяне:

Яйцата и готварската сметана се разбиват хубаво. Към тази смес се прибавят натрошеното сирене, нарязаните на дребно бекон, спанак, гъби и лук. Подправете с орехчето, солта и пипера.

Тази плънка изсипете в основата за киш*, като внимавате да не я запълвате съвсем догоре.

Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 40 минути. Преди сервиране оставете да се поохлади 20 минути на стайна температура.

Рецепта за основа за киш*

Замесете тесто от 2 ч.ч. пресято брашно, 1 ч.л. сол, 1 щипка захар, 170 гр. масло, студено и нарязано на парченца и 6 с.л. студена вода. Прехвърлете го върху друга набрашнена повърхност и доомесете хубаво. Завийте го в прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника поне за един час.

След това разточете тестото под формата на кръг и го поставете в средно голяма форма за печене (от фолио). Оформете дъното и стените и след това отделете излишното тесто.

Надупчете дъното с вилица и оставете да се охлади в хладилника за 30 минути.

КоментариКоментари