fallback

Кускус директно от Тунис

03 November 2008 10:23

Солен кускус със зеленчуци и дресинг, който може да се хапва като салата или като основно ястие

В Тунис кускусът и традиционните ястия вървят ръка за ръка. Снимка: SVAP

Необходими продукти:1 ½ ч.ч. кускус1 средно големи печени чушки1 средна краставица (обелена и нарязана на кубчета)3 средно големи домата2 с.л. ситно нарязан праз лук2 стръка ситно нарязан зелен лук1 голяма скилидка чесън½ ч.ч. малки черни маслиничервен и черен пипер1 ч.л. кимион3 с.л. зехтин¼ ч.ч. лимонов соксолНачин на приготвяне:Сложете кускуса в голяма купа, прибавете 2 ½ ч.ч. вряла вода, половин чаена лъжичка сол, покрийте съда с капак. Оставете да престои така 10-15 минути, докато тестените топченца не се надуят и омекнат.В друга по-малка купичка смесете зехтина, лимоновия сок и кимиона. Подправете със сол и пипер на вкус.Обелете пресните домати, като това най-лесно ще стане ако ги поставите за около 30 секунди във вряща вода, а после ги белите под течаща хладка струя вода. Нарежете ги на ленти и ги изчистете от семките.Отцедете кускуса и към него прибавете краставицата, обезкостените маслини, зеления лук, чесъна, доматите и нарязаните печени чушки. Залейте с дресинга и разбъркайте всичко. Оставете салатата да престои половин час на стайна температура. Когато сервирате, поръсете отгоре с праз лук.
Сподели
0 коментара
fallback