IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кускус директно от Тунис

3 ноември 2008 10 23

Солен кускус със зеленчуци и дресинг, който може да се хапва като салата или като основно ястие

В Тунис кускусът и традиционните ястия вървят ръка за ръка. Снимка: SVAP

В Тунис кускусът и традиционните ястия вървят ръка за ръка. Снимка: SVAP

Необходими продукти:

1 ½ ч.ч. кускус
1 средно големи печени чушки
1 средна краставица (обелена и нарязана на кубчета)
3 средно големи домата
2 с.л. ситно нарязан праз лук
2 стръка ситно нарязан зелен лук
1 голяма скилидка чесън
½ ч.ч. малки черни маслини
червен и черен пипер
1 ч.л. кимион
3 с.л. зехтин
¼ ч.ч. лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:

Сложете кускуса в голяма купа, прибавете 2 ½ ч.ч. вряла вода, половин чаена лъжичка сол, покрийте съда с капак. Оставете да престои така 10-15 минути, докато тестените топченца не се надуят и омекнат.

В друга по-малка купичка смесете зехтина, лимоновия сок и кимиона. Подправете със сол и пипер на вкус.

Обелете пресните домати, като това най-лесно ще стане ако ги поставите за около 30 секунди във вряща вода, а после ги белите под течаща хладка струя вода. Нарежете ги на ленти и ги изчистете от семките.

Отцедете кускуса и към него прибавете краставицата, обезкостените маслини, зеления лук, чесъна, доматите и нарязаните печени чушки. Залейте с дресинга и разбъркайте всичко. Оставете салатата да престои половин час на стайна температура. Когато сервирате, поръсете отгоре с праз лук.

КоментариКоментари