fallback
Питка с паричка за Бъдни вечер
22 December 2008 13:36Традиция в навечерието на Коледа, която неотлъчно спазваме и в която всички вярваме
Освен питка, на празничната маса трябва да има постни ястия, които задължително да са нечетен брой. Снимка: CB
Необходими продукти:1 пакет брашно70 гр. олиопакетче бакпулвер1 ч.л. захарщипка сол300 мл. хладка водапаричка Начин на приготвяне:Пресейте през сито брашното върху дълбока голяма купа.Направете кладенче в пресятото брашно и изсипете вътре бакпулвера и хладката вода. Прибавете и щипка сол, лъжичка захар и 1 с.л. олио. Започнете да месите тесто.Покрийте омесеното тесто с памучна кърпа и го оставете да втаса за 30 минути.През това време подгответе тавата за печене, като я намазните хубаво. Разтелете втасалото тесто вътре и където прецените сложете паричката.По традиция питката за Бъдни вечер се украсява с различни символи, направени от тесто – чепка грозде, кошара, слънце и т.н.Печете в предварително загрята фурна на 220 С – първите 15 минути се пече отдолу (за да се вдигне питката), а следващите 15-20 минути се включва и горният реотан. Пазете я да не изгори.
0 коментара
fallback