IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Питка с паричка за Бъдни вечер

22 декември 2008 13 36

Традиция в навечерието на Коледа, която неотлъчно спазваме и в която всички вярваме

Освен питка, на празничната маса трябва да има постни ястия, които задължително да са нечетен брой. Снимка: CB

Освен питка, на празничната маса трябва да има постни ястия, които задължително да са нечетен брой. Снимка: CB

Необходими продукти:

1 пакет брашно
70 гр. олио
пакетче бакпулвер
1 ч.л. захар
щипка сол
300 мл. хладка вода
паричка

Начин на приготвяне:

Пресейте през сито брашното върху дълбока голяма купа.

Направете кладенче в пресятото брашно и изсипете вътре бакпулвера и хладката вода. Прибавете и щипка сол, лъжичка захар и 1 с.л. олио.
Започнете да месите тесто.

Покрийте омесеното тесто с памучна кърпа и го оставете да втаса за 30 минути.

През това време подгответе тавата за печене, като я намазните хубаво. Разтелете втасалото тесто вътре и където прецените сложете паричката.

По традиция питката за Бъдни вечер се украсява с различни символи, направени от тесто – чепка грозде, кошара, слънце и т.н.

Печете в предварително загрята фурна на 220 С – първите 15 минути се пече отдолу (за да се вдигне питката), а следващите 15-20 минути се включва и горният реотан. Пазете я да не изгори.

КоментариКоментари