fallback

Рататуй. Или гювеч по френски

06 June 2009 10:04

Комбинацията от много вкусни зеленчуци на едно място не е запазена марка само на българската кухня

Превъзходно ястие за пролетно-летния сезон. Снимка:Dreamstime

Превъзходно ястие за пролетно-летния сезон. Снимка:Dreamstime

Освен много сладка и забавна анимация, рататуй е френско национално ястие от региона на Ница. Малко прилича на българския гювеч, но е доста по-богато на подправки. Може да си го похапвате с някой от вариантите на таратор, които наскоро ви предложихме.Ето и как се приготвя рататуй.Необходими продукти:около 500 г консервирани домати (може и пресни)2 глави лук, нарязани на ситно2 червени и 1 жълта/зелена чушка, нарязани на едро1 патладжан2 малки тиквички, нарязани на дебели резени4  скилидки чесън, счукани2 дафинови листа1 с.л. мащеркасол на вкуссмлян черен пипер, отново на вкус1 с.л. захармалко зехтин или олио Начин на приготвяне: Загрейте зехтина/олиото в голям тиган и запържете лука за около 5 минути, след което прибавете чушките и разбърквайте всичко още 2 минути. След като са се запържили достатъчно, освободете тигана, прибавете още малко мазнина и сложете патладжана отново за 5 минути. Прибавете и тиквичките. След като са се запържили достатъчно, ги махнете от тигана. Ред е на чесъна, дафиновия лист, мащерката, захарта и доматите да бъдат запържени, докато доматите не започнат да къкрят. В тигана върнете всичките зеленчуци и задушете на ниска температура за около 15 минути, като разбърквате периодично. Прибавете  още сол и пипер, ако има нужда.Можете да сервирате, докато е още топло, или да изчакате да се поохлади. И в двата случая е много вкусно.
Сподели Изпрати в Messenger
0 коментара
fallback