Освен много сладка и забавна анимация, рататуй е френско национално ястие от региона на Ница. Малко прилича на българския гювеч, но е доста по-богато на подправки. Може да си го похапвате с някой от вариантите на таратор, които наскоро ви предложихме.
Ето и как се приготвя рататуй.
Необходими продукти:
около 500 г консервирани домати (може и пресни)
2 глави лук, нарязани на ситно
2 червени и 1 жълта/зелена чушка, нарязани на едро
1 патладжан
2 малки тиквички, нарязани на дебели резени
4 скилидки чесън, счукани
2 дафинови листа
1 с.л. мащерка
сол на вкус
смлян черен пипер, отново на вкус
1 с.л. захар
малко зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина/олиото в голям тиган и запържете лука за около 5 минути, след което прибавете чушките и разбърквайте всичко още 2 минути.
След като са се запържили достатъчно, освободете тигана, прибавете още малко мазнина и сложете патладжана отново за 5 минути. Прибавете и тиквичките.
След като са се запържили достатъчно, ги махнете от тигана. Ред е на чесъна, дафиновия лист, мащерката, захарта и доматите да бъдат запържени, докато доматите не започнат да къкрят.
В тигана върнете всичките зеленчуци и задушете на ниска температура за около 15 минути, като разбърквате периодично. Прибавете още сол и пипер, ако има нужда.
Можете да сервирате, докато е още топло, или да изчакате да се поохлади. И в двата случая е много вкусно.
Рататуй. Или гювеч по френски
6 юни 2009 10 04Комбинацията от много вкусни зеленчуци на едно място не е запазена марка само на българската кухня

Превъзходно ястие за пролетно-летния сезон. Снимка:Dreamstime
Сподели
Коментари


Коментари
