fallback

Козунак с орехова плънка

16 December 2005 10:41

Трудна, но вкусна рецепта

Съставки250 гр орехови ядки1/2 пак. канела на прах1 бр. яйчен жълтък1000 гр брашно тип 500250 мл мляко краве прясно150 гр маргарин1 пак. ванилия1 пак. мая250 гр захар200 гр мармалад от шипки5 бр. яйца1 лимонова кораПриготвяне 1.Разтворете маята с чаена чаша хладко мляко2.Към останалото прибавете захарта и маргарина3.Разтопете ги на котлона и оставете сместа да поизстине4.Разбийте яйцата с миксер и сипете в тях разтворената мая5.Тази смес прибавете към другата (със захарта и маргарина)6.Разбъркайте добре и оставете 8-10 часа да престои, да втаса (Добре ще е да завиете съда с вълнено одеяло)7.След това сложете брашното, кората от лимона и ванилията8.Омесете тесто и го оставете отново да втаса - докато увеличи обема си двойно9.Разделете го на три части10.Разточете всяка надълго и я намажете със смес от мармалада, счуканите орехи и канелата11.Навийте я на руло и я усучете12.От трите рула изплетете плитка и я сложете в продълговата форма, намазана с олио13.Тестото трябва да бъде под нивото на половината от дълбочината на формата14.Намажете отгоре козунака с разбития жълтък15.Оставете го отново да втаса (докато изпълни съда)16.Печете го на 200 градуса, без да загрявате предварително фурната17.Когато се позачерви, намалете на 150 градуса и го посипете със захар.
Сподели
0 коментара
fallback