fallback

Козунак със стафиди и бадеми

16 December 2005 10:42

От рецептите на баба

Съставки1000 гр брашно тип 500300 мл мляко краве прясно300 гр захар8 бр. яйца200 гр масло100 гр бадеми1 пак. мая125 гр стафиди1 бр. яйчен жълтък1 лимонова кораПриготвяне 1.1/2 чаена чаша от брашното попарете с вряло мляко и бъркайте, докато се получи рядка кашица2.Размийте маята с 1-2 супени лъжици топло мляко и 1 чаена лъжичка от захарта3.Прибавете я постепенно с разбъркване към брашнената кашица4.Затворете съда и оставете сместа да втаса5.Изсипете останалото брашно в по-широка тава и направете в средата кладенче6.Разбийте отделно жълтъците и отделно от белтъците ги излейте внимателно в кладенчето7.Прибавяйте по малко и от млякото с маята, сипете солта и настърганата лимонова кора8.Започнете да месите тесто (докато погълне всичкото брашно), като от време на време добавяте от омекналото масло9.Започнат ли да излизат мехурчета, пуснете в тестото стафидите10.Разделете тестото на 2 части - по-малка и по-голяма11.По-малката оваляйте върху масата на дълъг 'колан' и го поставете в кръг по края на намазаната с масло тава12.По-голямата част разделете на 5-6 топчета13.Всяко едно оваляйте също като 'коланче' и навийте спираловидно14.Подредете ги така, че в средата на тавата да остане малко място15.Оставете козунака да втаса и го намажете отгоре с разбитото яйце16.Набодете го с бадемите, а в средата поставете едно червено яйце17.В началото печете на силна фурна, а към края - на умерена
Сподели
0 коментара
fallback