fallback
Козунак със стафиди и бадеми
16 December 2005 10:42От рецептите на баба
Съставки1000 гр брашно тип 500300 мл мляко краве прясно300 гр захар8 бр. яйца200 гр масло100 гр бадеми1 пак. мая125 гр стафиди1 бр. яйчен жълтък1 лимонова кораПриготвяне 1.1/2 чаена чаша от брашното попарете с вряло мляко и бъркайте, докато се получи рядка кашица2.Размийте маята с 1-2 супени лъжици топло мляко и 1 чаена лъжичка от захарта3.Прибавете я постепенно с разбъркване към брашнената кашица4.Затворете съда и оставете сместа да втаса5.Изсипете останалото брашно в по-широка тава и направете в средата кладенче6.Разбийте отделно жълтъците и отделно от белтъците ги излейте внимателно в кладенчето7.Прибавяйте по малко и от млякото с маята, сипете солта и настърганата лимонова кора8.Започнете да месите тесто (докато погълне всичкото брашно), като от време на време добавяте от омекналото масло9.Започнат ли да излизат мехурчета, пуснете в тестото стафидите10.Разделете тестото на 2 части - по-малка и по-голяма11.По-малката оваляйте върху масата на дълъг 'колан' и го поставете в кръг по края на намазаната с масло тава12.По-голямата част разделете на 5-6 топчета13.Всяко едно оваляйте също като 'коланче' и навийте спираловидно14.Подредете ги така, че в средата на тавата да остане малко място15.Оставете козунака да втаса и го намажете отгоре с разбитото яйце16.Набодете го с бадемите, а в средата поставете едно червено яйце17.В началото печете на силна фурна, а към края - на умерена
0 коментара
fallback