fallback

Трюфелът - черният диамант на сладкарството

21 October 2008 09:41

Шоколадовите трюфели са най-плътните какаови десертни хапчици, за които едни русоляви 25% от Tialoto са способни да прекрачат всички граници на благоприличието

Поглези се през някой хладен следобед с няколко трюфелчета и любимото ти разпускащо занимание. Снимка: SVAP

Шоколадовите трюфели са най-плътните какаови десертни хапчици, за които едни русоляви 25% от Tialoto са способни да прекрачат всички граници на благоприличието. Биха влезли с взлом в някой виенски салон, биха напуснали прекрасната си работа, за да бъркат по цял ден горещ черен шоколад в мрачен сладкарски цех и, заслепени от какаовата пудра на любимите си бонбони, ще зарежат всичките си принципи на здравословно хранене.Накратко историята на тъмно кафявия мини десерт се свързва с най-скъпия вид гъба - трюфел, наричан още „черен диамант“.Външният вид на трюфела се пресъздава от сладкарите с помощта на голямо количество черен шоколад, а какаовата пудра по повърхността му напомня за „мръсотията и прахта“, полепнала по рядката гъба.Необходими продукти: За трюфелите230 гр. черен шоколад (надробен на малки парченца)¾ ч.ч. бита сметана2 с.л. масло2 с.л. алкохол (може да е коняк, бренди, ром, бърбън или вишновка)За покритието на трюфелитеМоже да импровизирате по няколко начина:с какао на прах, пудра захар, настъргани ядки, настърган шоколад или кокосови стърготини.Начин на приготвяне:Сложете надробените блокчета шоколад в средно голяма стоманена купа. Оставете за малко настрана.Затоплете сметаната и маслото в малко тиганче, докато не заврат, и след това веднага изсипете размекната смес върху шоколада. Оставете ги така за около 5 мин. Разбийте с тел за бъркане на яйца, докато не се получи мека, хомогенна смес. Тук е моментът да добавите и избрания алкохол. Покрийте хубаво съда с получената трюфелова смес и го сложете в хладилника, докато не стегне (това може да отнеме от няколко часа до цяла нощ).Ако вече сте решили какво ще е покритието на трюфелите, го разстелете върху голяма, плоска чиния. Извадете сместа от хладилника и с малка лъжичка обирайте достатъчно количество шоколад, така че да можете да оформите топчета от него. Веднага оваляйте полученото трюфелче в чинията с покритието (препоръчваме то да е какао на прах) и го оставете настрана върху чиста табличка.След като оформите топчета от цялата смес ги покрийте и отново ги сложете в хладилника, докато стегнат. На студено трюфелите могат да се съхраняват за няколко седмици напред.Преди да консумирате ги оставете да се отпуснат на стайна температура за известно време.
Сподели
0 коментара
fallback