IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да станете майстор на суши в няколко стъпки

20 май 2010 14 11

Основна рецепта за приготвяне на ориз за суши

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

До неотдавна сушито се възприемаше като екзотика и мода.

Днес съставките за приготвянето му са достъпни в по-големите супермаркети.

Всеки, който е правил суши, може да потвърди колко е лесно. С помощта на неголям брой продукти и техники може да изненадате гостите си със свои собствени кулинарни творения.

Основна рецепта за приготвяне на ориз за суши

В основата на всички видове суши стои лепкавият японски ориз, който лесно се приготвя в големи количества:

300 гр ориз се измива много добре под течаща студена вода, докато не започне да изтича бистра вода. Отцежда се добре.

Оризът се сипва в тенджера, наливат се 450 мл вода и се добавя парче комбу (вид кафяво водорасло, известно като морско зеле или хайдай) с големина 6 х 6 см.

Слага се на силен огън и се оставя да ври 2 мин. След това огънят се намалява до възможно най-ниската степен и оризът се оставя да къкри, покрит около 10 мин. В никакъв случай не се отваря!

Сваля се от котлона, под капака на тенджерата се слага кърпа или кухненска хартия и се оставя така за още 10 мин.

В малка тенджера се смесват 3 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се загряват до пълно разтваряне на солта и захарта. Оставя се да се охлади.

Оризът се изсипва в широка купа и водораслите се отстраняват. Разбърква се с дървена шпатула и се наръсва с оцета.

С помощта на шпатула или на ветрило се вее, за да изстине оризът по-бързо и да добие красив блясък. В никакъв случай не се охлажда в хладилник и не се разбърква прекалено много, за да не стане сух.

След охлаждането се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва.

Как се прави маки суши?

След като оризът е охладен, може да се започне със завиването на малки рула. За целта върху бамбукова рогозка се поставя лист нори (водорасли)  с гладката страна надолу.

Пръстите се потапят във вода с оцет и върху водораслите се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. В горния край се оставя ръб от 2 см, върху който не се разстила ориз.

Върху долната 1/3 на ориза се размазва малко уасаби. Внимание! Много е люто. Върху уасабито се подреждат ивици риба и зеленчуци.

Рибата трябва да се съвсем прясна. Най-добре да се купи в самия ден на приготвяне на суши. Филето се реже по-лесно, ако се остави за около 30 мин. в торбичка за замразяване във фризера.

С помощта на бамбуковата рогозка се завива стегнато руло, като се внимава плънката да не излиза извън листа нори.

Рулото се срязва на две с намокрен във вода с оцет остър нож и двете половинки се нарязват на по 3-4 еднакви парчета.

Те се подреждат с плънката нагоре върху дървени подложки или квадратни чинии. Сервира се с купички соев сос за топене, както и с гарнитура от маринован джинджифил (гари) и уасаби.

По традиция се яде с пръчици, но може и с ръце.

Всяко парче се изяжда на една хапка

Ако към сушито поднесете на гостите си зелен чай или оризово вино, домът ви ще се превърне в моден суши бар, а вие – от любител в майстор на суши.

От книгата „Суши за модерни хора“ на издателство Гурме.

КоментариКоментари

tedence ( преди 14 години )
божеее... ше кайш, че е лесно като се едно да си изпържеш яица...и тея извънземни продукти като комбо, оризов оцет,бамбукова рогозка:0 пхахахха, нори, уасаби...и не на последно място оризово вино! *** разбира се, как не се сетих за виното просто...навсякъде ги има, ама за по-лесно си ги поръчайте по ebay ...и да не забравите да веете на ориза светрило, че да стане лъскав хахахахаххах
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 15 години )
ev4etolongoria ( преди 15 години )
Примерно, за да си го направиш вкъщи, ако желаеш... :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 15 години )
Много важно!!!Има ресторанти за тая работа!Защо да върша нещо за което на друг му плащат?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 15 години )
Като става въпрос за храна, не се задълбочавам в анализ, но все пак благодаря за информацията:) Сега да не излезе, че в китайските ресторанти готвят японски ястия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
danchobarabancho ( преди 15 години )
Sorry, keiti....но е японска манджа :) и да е по-точно, това ястие е маки, а не суши.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 15 години )
Стига, че лигата ще ми падне по клавиатурата...луда съм по китайска манджа!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар