До неотдавна сушито се възприемаше като екзотика и мода.
Днес съставките за приготвянето му са достъпни в по-големите супермаркети.
Всеки, който е правил суши, може да потвърди колко е лесно. С помощта на неголям брой продукти и техники може да изненадате гостите си със свои собствени кулинарни творения.
Основна рецепта за приготвяне на ориз за суши
В основата на всички видове суши стои лепкавият японски ориз, който лесно се приготвя в големи количества:
300 гр ориз се измива много добре под течаща студена вода, докато не започне да изтича бистра вода. Отцежда се добре.
Оризът се сипва в тенджера, наливат се 450 мл вода и се добавя парче комбу (вид кафяво водорасло, известно като морско зеле или хайдай) с големина 6 х 6 см.
Слага се на силен огън и се оставя да ври 2 мин. След това огънят се намалява до възможно най-ниската степен и оризът се оставя да къкри, покрит около 10 мин. В никакъв случай не се отваря!
Сваля се от котлона, под капака на тенджерата се слага кърпа или кухненска хартия и се оставя така за още 10 мин.
В малка тенджера се смесват 3 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се загряват до пълно разтваряне на солта и захарта. Оставя се да се охлади.
Оризът се изсипва в широка купа и водораслите се отстраняват. Разбърква се с дървена шпатула и се наръсва с оцета.
С помощта на шпатула или на ветрило се вее, за да изстине оризът по-бързо и да добие красив блясък. В никакъв случай не се охлажда в хладилник и не се разбърква прекалено много, за да не стане сух.
След охлаждането се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва.
Как се прави маки суши?
След като оризът е охладен, може да се започне със завиването на малки рула. За целта върху бамбукова рогозка се поставя лист нори (водорасли) с гладката страна надолу.
Пръстите се потапят във вода с оцет и върху водораслите се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. В горния край се оставя ръб от 2 см, върху който не се разстила ориз.
Върху долната 1/3 на ориза се размазва малко уасаби. Внимание! Много е люто. Върху уасабито се подреждат ивици риба и зеленчуци.
Рибата трябва да се съвсем прясна. Най-добре да се купи в самия ден на приготвяне на суши. Филето се реже по-лесно, ако се остави за около 30 мин. в торбичка за замразяване във фризера.
С помощта на бамбуковата рогозка се завива стегнато руло, като се внимава плънката да не излиза извън листа нори.
Рулото се срязва на две с намокрен във вода с оцет остър нож и двете половинки се нарязват на по 3-4 еднакви парчета.
Те се подреждат с плънката нагоре върху дървени подложки или квадратни чинии. Сервира се с купички соев сос за топене, както и с гарнитура от маринован джинджифил (гари) и уасаби.
По традиция се яде с пръчици, но може и с ръце.
Всяко парче се изяжда на една хапка
Ако към сушито поднесете на гостите си зелен чай или оризово вино, домът ви ще се превърне в моден суши бар, а вие – от любител в майстор на суши.
От книгата „Суши за модерни хора“ на издателство Гурме.





"Избирам България" отпуска пари на 532-ма завръщащи се у нас от чужбина
Атинската Ривиера привлича младите инвеститори като магнит
Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn
Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума
Едно от най-трудните места за изследване: Защо Беринговият мост е толкова важен
Мускулна тъкан беше отпечатана на 3D-принтер в условия на безтегловност
Ужас! Огромна трагедия разтърси футбола в Сърбия
Скрит коз! Янев откри как ЦСКА ще бие Левски във Вечното дерби
В родината на нова звезда на Левски обърнаха плочата
Огромна изненада! Дават Левски – ЦСКА на сензационен съдия
Дневен хороскоп за 4 ноември, вторник
„Мрак след разсъмване“ от Александра Маринина
6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти
Таро карта за 4 ноември, вторник
Инхибитори на дипептидил пептидаза-4 – имат ефекти отвъд контрола на кръвната захар
Как се формира биологичният ни часовник?
Стресът се отразява видимо върху стойката и дишането, когато е хроничен
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Остави коментар
tedence
( преди 15 години )