Много интересен микс – лека като въздух салата, но в същото време толкова засищаща. Идеална е за топла лятна вечер. Или за топла есенна вечер. Или за студена зимна вечер на топло вкъщи. Схванахте, надяваме се. Много е добре да се хапва в приятелска компания. Не интимна, а приятелска. Моля, моля. И вино. Бяло.
Необходими продукти
10 малки главички артишок, обелени и нарязани на четвъртинки5-6 репички 3 стръка зелен лук, нарязан на дълго и на тънко200 гр сварен и студен зрял боб (може и от консерва)3 счукани скилидки чесън 2 чаени лъжички лимонов сок 3 супени лъжици зехтин 6 листа зелена салата черен пипер (колкото искате)сол (малко!)
Начин на приготвянеПуснете пара нарязания артишок в продължение на 8 минути. Ако направите грешката да го варите, не му причинявайте това мъчение повече от 3 минути. След като го напарите/сварите охладете със студена вода и отцедете полекичка. Направете дресинга. Смесете счукания чесън, лимоновия сок, солта и пипера. Объркайте репичките, лука и боба в купата за салата с половината от дресинга. Добавете внимателно артишока и още по-внимателно разбъркайте. Сервирайте върху листо от маруля и наръсете всяка чиния с останалия дресинг.