Много интересен микс – лека като въздух салата, но в същото време толкова засищаща. Идеална е за топла лятна вечер. Или за топла есенна вечер. Или за студена зимна вечер на топло вкъщи. Схванахте, надяваме се. Много е добре да се хапва в приятелска компания. Не интимна, а приятелска. Моля, моля. И вино. Бяло.
Необходими продукти
10 малки главички артишок, обелени и нарязани на четвъртинки
5-6 репички
3 стръка зелен лук, нарязан на дълго и на тънко
200 гр сварен и студен зрял боб (може и от консерва)
3 счукани скилидки чесън
2 чаени лъжички лимонов сок
3 супени лъжици зехтин
6 листа зелена салата
черен пипер (колкото искате)
сол (малко!)
5-6 репички
3 стръка зелен лук, нарязан на дълго и на тънко
200 гр сварен и студен зрял боб (може и от консерва)
3 счукани скилидки чесън
2 чаени лъжички лимонов сок
3 супени лъжици зехтин
6 листа зелена салата
черен пипер (колкото искате)
сол (малко!)
Начин на приготвяне
Пуснете пара нарязания артишок в продължение на 8 минути. Ако направите грешката да го варите, не му причинявайте това мъчение повече от 3 минути. След като го напарите/сварите охладете със студена вода и отцедете полекичка.
Направете дресинга. Смесете счукания чесън, лимоновия сок, солта и пипера.
Объркайте репичките, лука и боба в купата за салата с половината от дресинга. Добавете внимателно артишока и още по-внимателно разбъркайте.
Сервирайте върху листо от маруля и наръсете всяка чиния с останалия дресинг.
Пуснете пара нарязания артишок в продължение на 8 минути. Ако направите грешката да го варите, не му причинявайте това мъчение повече от 3 минути. След като го напарите/сварите охладете със студена вода и отцедете полекичка.
Направете дресинга. Смесете счукания чесън, лимоновия сок, солта и пипера.
Объркайте репичките, лука и боба в купата за салата с половината от дресинга. Добавете внимателно артишока и още по-внимателно разбъркайте.
Сервирайте върху листо от маруля и наръсете всяка чиния с останалия дресинг.