Необходими продукти:
200 грама киноа (южноамерикаснко зърнено растение с високо съдържание на протеин)
200 грама фета сирене на кубчета
половин краставица, нарязана на кубчета
150 грама спанак, едро нарязан
зехтин
2 супени лъжици винен оцет
1 скилидка чесън, счукана
малко кимион
пресен лук, 3-4 стръкчета, нарязан на дребно
Начин на приготвяне:
Киноа можете да откриете във всеки диетичен магазин, както и в големите супермаркети. Често е на щандовете с диетични продукти и сред биохраните, тъй че не е толкова екзотична вече у нас. Особено популярна е в Северна Америка, а вече и в Западна Европа.
Накиснете киноата в хладка вода за 15 до 30 минути. Така външната обвивка ще омекне и лесно може да бъде отстранена, тъй като има леко горчив вкус.
След като престои, изцедете течността и изплакнете няколко пъти зърната, докато водата е напълно чиста.
Сварете киноата в достатъчно количество вода, за да е напълно потопена в нея и няколко щипки сол. След като заври, намалете температурата на котлона и захлупете добре за около 20 минути.
Оставете да изстине за 5 минути, след което изцедете внимателно зърната. Сложете ги в подходяща купа за салата и полейте със зехтина (1-2 супени лъжици), оцета и поръсете с кимион и чесън, още докато киноата е топла.
Изчакайте още малко да изстине и добавете сиренето, спанака, краставицата и лука. Разбъркайте и сервирайте.
В тази порция салата има около 350 калории, почти 17 грама протеин, около 31 грама въглехидрати и 19 грама мазнини, от които 7 грама наситени.