Необходими продукти:
400 г брашно
1 ч.л. сол
10 г суха мая
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. мащерка
200 мл хладка вода
4 с.л. зехтин
30 г черни маслини
30 г зелени маслини
50 г сушени домати в зехтин
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Първо, смесете в дълбок съд брашното, солта, маята, мащерката и. Направете кладенче и в него се налейте 200 мл хладка вода и зехтина.
Месете докато се получи еластично тесто. Добавете маслините (черните - ситно нарязани, а зелените - на шайби) и ситно нарязаните домати (добре е да се накиснат в зехтин с малко вода поне няколко часа по-рано).
Оформете тестото на топка и го оставете в покрит намаслен съд за час и половина на топло.
Обемът трябва да се увеличи два пъти. След като втаса, го омесете още веднъж, разделете го на две части, оформете на няколко хлебчета и го оставете да втасва на топло още 45 минути.
Хлебчетата намажете с жълтъка и се печете 40 минути в предварително затоплена фурна на 200 градуса по Целзий.