Сиренето е капризна храна, която не е известна със своята дълга давност, особено извън хладилника. Различните сирена подлежат на различна обработка и съхранение. Ето защо решихме да ви дадем няколко полезни съвета как да запазите вкуса им и да ги хапвате с удоволствие!
Най-добре е да купувате сирена в по-малки разфасовки. След използване на част от тях, увийте останалото във фолио.
Можете да омекотите вкуса на твърде солените овчи сирена, ако ги накиснете в ледено студена вода.
Охладеното сирене губи вкуса и аромата си. За да почувствате истинския аромат на сиренето, трябва да го извадите от хладилника най-малко час преди да го поднесете.
Лесно трошащите се сирена (като старо Гауда или Пармезан) се режат по-лесно, ако предварително нагреете острието.
Прекалено твърдото сирене лесно ще възвърне еластичността си, след като го натопите в мляко или мътеница.
Настъргани жълтъци, картофи или разбита пяна от белтъци правят много пухкава сиренената маса.
По-лесно ще разрежете Моцарела на тънки резенчета, ако я оставите за 8-10 минути във фризера. Можете да използвате машинката за рязане на яйца.
Сините сирена в натурален вид най-добре вървят в комбинация с леко сладко бяло вино, ядки и плодове.
Сиренето за принцеси трябва да се стърже непосредствено преди използването му, тогава то мирише най-интензивно.