Необходими продукти:
1 ч.ч. смокини (нарязани на малки парченца)
¾ ч.ч. шам-фъстък
1ч.ч. вряла вода
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
¼ ч.л. сол
4 с.л. маргарин (или масло)
1 ч.ч. кафява захар
1 бр. яйце
1 бр. ванилия
Начин на приготвяне
В средно голям, огнеупорен съд смесете смокините, шам-фъстъците и чашата вряла вода. Оставете ги да престоят заедно около 1 час.
Загрейте фурната на 200 градуса, като поставите решетка по средата. Добре е хлябът да не се пече директно върху долната стена на печката.
В купа смесете брашното, содата и солта, а в друга, по-голяма, разбийте маргарина, докато не бухне. В него постепенно изсипвайте кафявата захар и бъркайте. След това прибавете яйцето и ванилията. Разбивайте всичко около 2 минути.
Сместа с брашното изсипете в току що получения микс и разбъркайте хубаво.
С лъжица разбъркайте смокиновия сос и го излейте при останалите продукти.
В специално подготвен съд за печене (най-добре той да е тесен на широчина и висок на дължина) и поставете във фурната. Печете около 1.30 – 2.00 часа. След като хлябът е готов го оставете да постои 15 минути на топло в изключената вече фурна. Извадете го на хладно, докато съвсем изстине.
Увийте го в кърпа и го оставете да престои така една нощ.
Можете да консумирате със сладко по желание, сирене или извара.
Хлебче с вкус на смокиня и шам-фъстък
15 август 2008 12 23Вкусна закуска с филийка смокиново хлебче и гарнитура по желание

Сподели
Коментари


Коментари
