fallback

Хлебче с вкус на смокиня и шам-фъстък

15 August 2008 12:23

Вкусна закуска с филийка смокиново хлебче и гарнитура по желание

Необходими продукти:1 ч.ч. смокини (нарязани на малки парченца)¾ ч.ч. шам-фъстък1ч.ч. вряла вода1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно1 ч.л. сода¼ ч.л. сол4 с.л. маргарин (или масло)1 ч.ч. кафява захар1 бр. яйце1 бр. ванилияНачин на приготвянеВ средно голям, огнеупорен съд смесете смокините, шам-фъстъците и чашата вряла вода. Оставете ги да престоят заедно около 1 час.Загрейте фурната на 200 градуса, като поставите решетка по средата. Добре е хлябът да не се пече директно върху долната стена на печката.В купа смесете брашното, содата и солта, а в друга, по-голяма, разбийте маргарина, докато не бухне. В него постепенно изсипвайте кафявата захар и бъркайте. След това прибавете яйцето и ванилията. Разбивайте всичко около 2 минути.Сместа с брашното изсипете в току що получения микс и разбъркайте хубаво. С лъжица разбъркайте смокиновия сос и го излейте при останалите продукти.В специално подготвен съд за печене (най-добре той да е тесен на широчина и висок на дължина) и поставете във фурната. Печете около 1.30 – 2.00 часа. След като хлябът е готов го оставете да постои 15 минути на топло в изключената вече фурна. Извадете го на хладно, докато съвсем изстине.Увийте го в кърпа и го оставете да престои така една нощ.Можете да консумирате със сладко по желание, сирене или извара.

Сподели
0 коментара
fallback